Nieuws/Buitenland
483768
Buitenland

Krachtige cycloon treft zuiden Jemen

AL-MUKALLA - Terwijl het wapengeweld aanhoudt, wordt Jemen sinds dinsdag ook geteisterd door natuurgeweld. Een uitzonderlijk krachtige cycloon heeft de kust bereikt en hield vooral huis in de kuststad al-Mukalla. Straten kwamen onder water te staan, huizen zijn ingestort en duizenden mensen sloegen op de vlucht.

De inwoners van al-Mukalla krijgen het zwaar te verduren. In april vormde hun stad nog het toneel voor hevige gevechten tussen het leger en strijders van al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. De terreurbeweging wist de militairen te verjagen en heeft het sindsdien voor het zeggen in een deel van de stad, waar zo'n 300.000 mensen wonen.

Voor cycloon Chapala is vooraf gewaarschuwd door meteorologen. Lokale bestuurders lieten weten dat zo'n 6000 mensen de kust zijn ontvlucht en hoger gebied hebben opgezocht.

De storm raasde maandag al over het eiland Socotra, voor de kust van Jemen. Daar kwamen drie mensen om het leven en vielen zo'n honderd gewonden. Over slachtoffers in Zuid-Jemen is nog niets bekend.