Nieuws/Buitenland
483778
Buitenland

Eerste steen omstreden monument Moskou gelegd

MOSKOU - Na maanden gesteggel over een monument voor de middeleeuwse vorst Vladimir (960-1015) hebben de Russische staat en de orthodoxe kerk in Moskou de eerste steen gelegd. Het standbeeld wordt een symbool van eenheid van de Russische geschiedenis, zei minister van Cultuur Vladimir Medinski dinsdag tijdens een ceremonie.

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill zegende de hoeksteen en bracht hulde aan de heilige als 'stichter van een nieuwe beschaving'. In 988 had vorst Vladimir zijn rijk, dat geldt als voorloper van het moderne Rusland, laten dopen op het schiereiland Krim aan de Zwarte Zee.

Het twaalf meter hoge standbeeld krijgt een ereplaats in het zicht van de rode muur van het Kremlin op het Borowizki-plein en moet in het voorjaar klaar zijn. Na de eerste plannen zou het monument woensdag al voltooid moeten zijn. Maar als gevolg van een geschil over de locatie liep het project vertraging op. Daarnaast is de locatie omstreden omdat het Kremlin op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Over de huidige locatie hebben meer dan 230.000 inwoners van Moskou gestemd.