Nieuws/Buitenland
483789
Buitenland

'Visfraude in restaurants Brussel'

BRUSSEL - Restaurants in Brussel serveren in veel gevallen andere vissoorten dan ze op de kaart beloven. Dat blijkt volgens de milieuorganisatie Oceana uit DNA-onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven.

Zo zouden vissoorten als blauwvintonijn, kabeljauw en tong worden vervangen door soorten die tot 40 procent goedkoper zijn. De klant die denkt een kabeljauw te hebben genuttigd kan zomaar een gekweekte pangasius hebben gegeten, zo zou uit het onderzoek blijken.

Volgens de onderzoekers gaat het gemiddeld om 30 procent van de vis die wordt geserveerd in restaurants in de Belgische hoofdstad. Bij de kantines van EU-instellingen had zelfs 38 procent het verkeerde 'label', aldus Oceana.

,,Consumenten worden bedrogen en de deur naar fraude met illegale visproducten staat wijd open'', verklaarde Lasse Gustavsson, directeur Europa van Oceana dinsdag. Hij stelt dat het verschijnsel in heel Europa voorkomt en wil dat de EU actie onderneemt.

De Europese Commissie neemt de kwestie heel serieus op, liet een woordvoerder in een reactie weten. ,,Het is per slot van rekening het eten dat we eten.''

De controle is een taak van de Belgische overheid. De commissiezegsman zei ervan uit te gaan dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controleert of geserveerd voedsel overeenkomt met de vlag waaronder het wordt verkocht. Zo nodig onderneemt de commissie stappen, zei hij.

De FAVV laat weten niet bevoegd te zijn om de kwestie te onderzoeken omdat het gaat om ,,economische fraude''. Wel zit de instantie in de werkgroep 'foodfraude' van de federale overheid die misstanden in de voedingsbranche tegen moet gaan.

De wetenschappers onderzochten ruim 280 gerechten uit meer dan 150 restaurants, sushibars en kantines.