Nieuws/Binnenland
483790
Binnenland

Coalitie gemeente gevallen om koopzondag

DOKKUM - De coalitie in de Friese gemeente Dongeradeel is gevallen. Coalitiepartijen CDA en de Fryske Nasjonale Partij (FNP) willen niet verder met de ChristenUnie. Die partij stemde vorige week plotseling tegen het invoeren van koopzondagen.

,,Het vertrouwen is onherstelbaar beschadigd'', aldus CDA en FNP. Volgens de partijen was in het coalitieakkoord tussen de drie partijen besloten om een beperkt aantal koopzondagen in te voeren. ,,Vorig jaar stemde de ChristenUnie nog in met het collegevoorstel voor de proef tot invoering van koopzondagen. Door weerstand binnen de partij besloot ze in afwijking van het coalitieakkoord tegen de definitieve invoering te stemmen.''

CDA en FNP hebben naar eigen zeggen 'begrip voor de principiële opvattingen van de partij'. De partijen drongen er wel op aan om 'een eerlijke uitleg te geven over de wijziging van haar standpunt'. Dat bleef volgens de partijen uit.Maar volgens fractievoorzitter Rein Ferwerda van de ChristenUnie is die uitleg wel degelijk gegeven. De partij heeft grote bezwaren tegen de manier van evalueren van de proef met koopzondagen. ,,Het zondagspubliek in Dokkum is geïnterviewd, maar niet het kerkpubliek, niet de winkeliers in de dorpen, het is zo een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.'' binBovendien was volgens Ferwerda de achterban van de partij niet blij met het invoeren van de koopzondag.

De gemeenteraad praat deze week over een nieuwe coalitie.