Nieuws/Binnenland
483794
Binnenland

Petitie tegen plannen rechtspraak

DEN HAAG - De vereniging van rechters en officieren van justitie (NVVR) is een petitie begonnen tegen de toekomstplannen van het kabinet over de rechtspraak. Die plannen houden in dat in de rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog eenvoudigere zaken worden behandeld.

Met de petitie roepen de ondertekenaars de politiek op om eerst de vorige grote operatie te evalueren. Dat ging over de samenvoeging van negentien tot tien rechtbanken in 2013. Die samenvoeging zou geëvalueerd worden in 2018. Ook moet gepraat worden met alle betrokkenen voordat beslist wordt over "de fysieke plaatsen waar rechtspraak in de samenleving gewenst is", staat in de petitie.

Volgens de ondertekenaars zijn de plannen die er nu liggen onvoldoende zorgvuldig en transparant tot stand gekomen en doen ze geen recht aan het belang van goede rechtspraak.

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak is blijk met de petitie en spreekt over "nog een duidelijk signaal aan de politiek dat er structureel 52 miljoen nodig is om goede rechtspraak in ons land te garanderen".