Nieuws/Binnenland
483798
Binnenland

Verbod op zwanendriften vanaf volgende zomer

DEN HAAG - Zwanendriften wordt verboden vanaf 1 juli volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Dijksma had al eerder aangekondigd dat ze met een verbod wou komen. ,,Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd'', aldus Dijksma.

Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, leewieken heet dat. De zwanen kunnen daardoor niet meer vliegen. De geleewiekte knobbelzwanen worden gehouden in de vrije natuur en de jongen worden verkocht.

Het verbod op zwanendriften komt volgens dierenarts Saskia van Rooy te laat. ,,In mei komen de eieren van de zwanen uit. Met een verbod dat ingaat op 1 juli, krijgen zwanendrifters nog ruim de tijd om de jonge zwanen te vangen en te verkopen'', zegt ze. Van Rooy strijdt al een hele tijd tegen de praktijken van zwanendrifters, door ze te filmen. Daarbij werd ze zelf ook belaagd. De beelden leidden tot ophef.

Vanaf 2018 wordt ook het leewieken verboden. Dat mag nu uitsluitend gedaan worden door dierenartsen.