Nieuws/Buitenland
483813
Buitenland

Nieuw Noord-Koreaans woord: boss

PYONGYANG - Hoe omzichtig het strenge Noord-Koreaanse regiem ook probeert het decadente westen te mijden, onmiskenbaar sluipt de invloed binnen. Waar eens een bedrijfsvoeringssecretaris op de werkvloer rondliep, daar gaat tegenwoordig de 'boss' voorbij. Iedere burger van het stalinistische land kent en gebruikt het woord.

Sinds Kim Jong-Il, de vader van de huidige grote leider Kim Jong-un, de deur van het land op een kier zette voor handel met bedrijven uit kapitalistische staten, druppelen vreemde woorden de taal binnen. 'Company' is al zowat Koreaans gemeengoed in een land waar private ondernemingen taboe zijn. Officieel zijn ook woorden als boss en company verboden, maar tevens onstopbaar in opmars, zo ontdekte de Britse krant The Guardian.

Vanaf de eerste handelsactiviteiten met het westen hadden Noord-Koreaanse bedrijven namen nodig. En dus begaven de ABC-Fabriek en de 123-Onderneming zich op de internationale markt. De ABC-Fabriek heet tegenwoordig volgens modern kapitalistisch vocabulaire The ABC Trading Company.