Nieuws/Binnenland
483814
Binnenland

Duurzame huizen in stijl oude scheepswerf

Hippe wijk aan Merwedekanaal

Utrecht - De domstad krijgt een nieuwe hippe wijk aan het Merwedekanaal schuin tegenover de wijk Parkhaven. De 167 appartementen aan de Kanaalweg krijgen een gezamenlijke binnentuin, binnenhaven en horeca. De werknaam van de nieuwe wijk is Wilheminawerf.

Projectontwikkelaar Robert Goes van Kondor Wessels Projecten vertelt: „Het wordt een project met een knipoog naar het verleden. De architectuur heeft kenmerken van een oude scheepswerf.” Een horecagelegenheid gaat ligplaatsen in de binnenhaven exploiteren. De bedoeling is dat bezoekers per boot kunnen aanleggen voor een hapje en een drankje aan de wal.”

Ter hoogte van de Kanaalweg 59 worden vijf appartementencomplexen gebouwd. Er komen circa 153 parkeerplekken voor de 167 woningen. Goes: „Er zijn een aantal kleinere huurappartementen van 50 vierkante meter voor starters. De gemeentelijk parkeernorm gaat ervan uit dat deze mensen niet allemaal over een permanente auto beschikken. Er zijn plekken gereserveerd voor deelauto’s.” De grootste appartementen worden ongeveer 110 vierkante meter.

De gemeente Utrecht eist dat de 1,1 hectare grote nieuwe wijk duurzaam wordt. De woningen worden daarom aangesloten op stadsverwarming van Eneco. Daarnaast komen er enkele zonnepanelen op het dak. Op de locatie was voorheen een verf- en lakfabriek gevestigd en vonden inzameling, opslag en verwerking van kleine chemische producten plaats. Momenteel zijn de gebouwen gesloopt en ligt het terrein braak. „Het terrein is in het verleden al gesaneerd”, legt Goes uit.

Kanaalweg 59 is gelegen in de Merwedekanaalzone, globaal gelegen tussen de Dichterswijk en Kanaleneiland-Transwijk. De bouw start waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2016. De verkoop van de woningen is nog niet gestart.