Nieuws/Binnenland
483820474
Binnenland

Roelf B. snel naar Nederland

Straf ’drugsrunner’ Roelf B. valt in hoger beroep lager uit

Roelf B. bij de rechtbank in Hongarije.

Roelf B. bij de rechtbank in Hongarije.

BOEDAPEST - – Het waren tóch geen doorgewinterde criminelen, maar slechts naïeve jongens die snel geld wilden pakken. Dat concludeerde de Hongaarse rechter dinsdag in het hoger beroep tegen topsprinter Roelf B. en zijn vriend. Hoewel de twee twintigers uit Stadskanaal in de zomer van 2019 werden gepakt met de grootste hoeveelheid drugs ooit op festival Sziget in Boedapest, kregen ze ‘slechts’ vier jaar.

Roelf B. bij de rechtbank in Hongarije.

Roelf B. bij de rechtbank in Hongarije.

Na de vijf jaar cel die B. in juni kreeg opgelegd, was er destijds opluchting én vrees. Die straf was namelijk veel lager dan de acht jaar die het Openbaar Ministerie in Boedapest eiste, dus het meteen aangetekende hoger beroep beloofde weinig goeds.

Daarom was het opvallend dat er nóg een jaar van de straf afging, voor zowel Roelf B. als zijn vriend Gert-Jan N. Die laatste kreeg in eerste instantie ook vijf jaar opgelegd, na een eis van tien jaar. Het tweetal heeft nooit willen zeggen wie ze de drugs heeft geleverd en wie ze mogelijk heeft geholpen de verboden waar Hongarije binnen te smokkelen.

Grootste drugsvangst ooit

De estafetteloper bracht volgens justitie voor tonnen aan xtc en marihuana naar Hongarije. De immense narcoticastapel was de grootste drugsvangst ooit op het meerdaagse evenement. De arrestatie van de 'drugsrunner' – die enkele jaren geleden nog deel uitmaakte van de nationale EK-ploeg, naast onder anderen Churandy Martina – sloeg een jaar geleden in de atletiekwereld in als een bom.

Het leek inderdaad wel een zoete inval bij de twee uit Stadskanaal. Hun tentje, Volkswagen Caddy en lockers waren, zo luidde de verdenking, helemaal volgestouwd met verdovende middelen. Het tweetal had zelfs prijslijsten geprint. Door de toeloop kregen beveiligers argwaan en waarschuwden ze de politie.

De advocaat van B., Gergö Simon, noemde de straf lager dan hij had durven hopen. „Ze hadden wel twintig jaar of levenslang kunnen krijgen”, bevestigde hij na afloop. ,,Gelukkig hielden de drie rechters rekening met verzachtende omstandigheden.” De uitspraak is definitief. In cassatie gaan is in dit geval niet mogelijk.

Enkelband

Hij verwacht dat met aftrek van voorarrest B. en N. al volgend jaar uiteindelijk vrij zullen komen. De rest van hun straf mogen ze in Nederland uitzitten, bevestigde Simon. „Het huisarrest is opgeheven en ze kunnen met hun familie vrij naar Nederland reizen.” Ze hebben nu nog huisarrest in Hongarije, met een elektronische enkelband.

Vaak wordt een straf omgezet naar Nederlandse maatstaven, maar daar is nu geen sprake van, stelt Robert Malewicz, de advocaat van N. ,,De straf kan in Nederland niet worden aangepast”, verduidelijkte hij.

De uitspraak van het hof kwam nadat B. opnieuw uitvoerig spijt betuigde en sprak over ‘een stomme fout’ die hij beloofde nooit meer te herhalen. Daarnaast was er ook bezorgdheid over zijn gezondheid. B. kampt sinds zijn detentie in het Oost-Europese land met hartklachten en een hoge bloeddruk.