Nieuws
483824
Nieuws

Opvoedkundige

'Behandel je kinderen niet gelijk'

Je jongste dochter een roze rietje in haar beker, dan je oudste dochter ook. Om ruzie te voorkomen en de rust te bewaren, zorgen ouders er vaak voor dat alles eerlijk gaat in het gezin. Maar die gelijke behandeling zorgt juist voor rivaliteit. VROUW-opvoedkundige Marina van der Wal legt uit

“Kinderen vinden aandacht van hun ouders prettig, zeker als hun ouders heel veel aandacht geven”, vertelt Marina. Maar te veel aandacht kan juist tot rivaliteit leiden, omdat ieder kind dan steeds zelf de aandacht wil krijgen. “Bemoei je als ouder niet te veel met een ruzie, laat kinderen het zelf oplossen. Grijp alleen in als het echt nodig is”, zegt Marina.

Verschillende taken

Je niet te veel met een ruzie tussen je kinderen bemoeien is dus een goede tip voor ouders die vaak ingrijpen. Maar helemaal niks doen is ook onhandig. Marina: “Je moet je kinderen soms wel helpen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Jij doet de borden en jij legt het bestek neer’, waardoor er geen ruzie ontstaat omdat ze ieder een eigen taak hebben.” Als ze dan alsnog ruzie krijgen? “Dan geef je ze een compleet andere taak.”

--Opvoeden is vaker ‘nee’ zeggen--

Verbieden?

“Bij vaders is het vaker zo dat ze dingen simpelweg verbieden. Dat helpt alleen niet, het wordt juist erger”, vertelt Marina. “Ook een van je kinderen eruit pikken bij een ruzie is niet handig. Je weet nooit wat er vooraf is gebeurd en wie wat heeft gedaan. Bemoei je er dus niet te veel mee zolang het geen slaande ruzie wordt, maar laat je kinderen het zelf oplossen.”

Aandacht

Je kinderen ongelijk behandelen is beter, volgens Marina. Het is niet zo dat ze dan minder aandacht krijgen. “Het is goed, zeker op verjaardagen. Geef alleen de jarige cadeautjes en laat broertjes en zusjes achterwege. Als je op zo’n moment iedereen gelijk behandeld, is dat voor de jarige echt niet fijn.” 

Wat vind jij: moet je je kinderen gelijk behandelen of ben je het eens met Marina, die zegt dat ongelijke behandeling juist beter is en tot minder rivaliteit leidt?