Nieuws/Buitenland
483888
Buitenland

Vluchtelingen op Britse basis wanhoop nabij

DHEKELIA - Een groep van 114 bootvluchtelingen is op weg naar Europa gestrand op een Britse legerbasis op Cyprus. De Britse autoriteiten verzekeren dat ze de situatie zo snel mogelijk willen oplossen, maar de onrust onder de asielzoekers neemt toe. Inmiddels zijn tenten in brand gestoken en hebben vluchtelingen zichzelf verwond of gedreigd zelfmoord te plegen.

"We zijn hier per ongeluk terechtgekomen om aan de oorlog te ontsnappen", citeerde The Guardian dinsdag een audioboodschap van een jonge Syrische vrouw. De krant brengt in herinnering dat het niet de eerste groep vluchtelingen is die op de basis Dhekelia terecht is gekomen. In 1998 kwamen er 67 Iraakse en Syrische Koerden aan wal. Die groep zit zeventien jaar later nog altijd op de basis. Door de aparte status van Dhekelia kunnen ze niet verder.

De huidige groep kwam twee weken geleden aan. De vluchtelingen werden na drie dagen te hebben rondgedobberd van zee gered door de Cypriotische politie. Omdat ze in het gebied van de legerbasis waren, werden ze daar aan land gebracht. "We kregen te horen dat we binnen vijf dagen weg zouden kunnen om asiel aan te vragen", vertelde een Syriër. "Maar we zijn er nog steeds."

Het Britse ministerie van Defensie stelt nauw samen te werken met de Cypriotische autoriteiten om het probleem te verhelpen. Wat de Britten betreft komen de Syriërs, Palestijnen en Libanezen hun land in elk geval niet in. "De regering zal niet toestaan dat een nieuwe migratieroute naar Groot-Brittannië wordt geopend", aldus een woordvoerder in Londen.