Nieuws
483904
Nieuws

Praat mee

Welk cijfer geef jij je leven eigenlijk?

Nederlandse mannen zijn gelukkiger dan vrouwen. Maar eigenlijk blijkt uit de cijfers van het CBS dat het verschil toch wel erg klein is. Wij vroegen psycholoog Roos Woltering hoe het nu zit.

“Er wordt heel vaak onderzoek gedaan naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Meestal worden extreme stereotypen tegenover elkaar gezet, waardoor mannen van Mars lijken te komen en vrouwen van Venus. Maar uit recent onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen eigenlijk juist heel erg op elkaar lijken en in de meeste psychologische kenmerken overlappen”, vertelt Psychologe Roos Woltering.

“Uit dit onderzoek van het CBS blijkt een verschil tussen mannen en vrouwen, maar het is niet duidelijk waar dit verschil door veroorzaakt wordt. Het zou kunnen dat vrouwen hun negatieve emoties gemakkelijker uiten of dat zij deze meer ervaren”, legt Roos uit.

Perfectionisme

Roos vertelt verder: “Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat het stresshormoon langer blijft hangen bij een vrouw dan bij een man. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat er langer een gestrest gevoel blijft bestaan. Een verklaring waarom mannen aangeven zich rustiger te voelen, zouden we kunnen vinden in de veranderende rol van vrouwen. Een goede baan, de perfecte vriendin, de ideale moeder, mantelzorger en noem het maar op: vrouwen leggen zichzelf veel verschillende rollen op en de eisen die zij aan zichzelf stellen zijn vaak hoog. Ook de verwachtingen van de buitenwereld – of deze nou echt zijn of nou alleen in ons hoofd zitten – veroorzaken stress.”

--Vriendinnen houden je gezond--

Hoe word ik gelukkiger?

Volgens Roos is het belangrijk goed voor jezelf na te gaan in hoeverre je gedachtes, en de stress die deze gedachtes opleveren, je belemmeren. Daarnaast is het verstandig om een dag of avond voor jezelf in te plannen, zodat je even rust kunt nemen om alles goed te kunnen overzien en te voorkomen dat je jezelf voorbij rent.

Vrouwen doen heel snel aannames over de verwachtingen van anderen. Dit noemt Roos het ik-ander perspectief. “Je kijkt hierbij niet alleen vanuit jezelf, maar je verplaatst je ook in het perspectief van de ander. Bijvoorbeeld wanneer je collega vraagt of je kunt overwerken, maar eigenlijk heb je ontzettende hoofdpijn of had je al een afspraak staan. Op dat moment kun je je heel erg goed inleven in de ander. Je snapt dat diegene wil dat het werk gedaan wordt en het ook druk heeft. Maar aan de andere kant moet je ook aan jezelf denken en ‘nee’ durven te zeggen”, vertelt Roos.

“Op zo’n moment moeten we ons bewust worden van het feit dat je nadenkt voor de ander. Vraag je af of je echt op de vraag van de ander in moet gaan en of dit jouw eigen doelen niet te veel belemmert. Niet dat je nooit voor de ander mag kiezen, maar het is heel goed te beseffen dat het heel gezond is om goed voor jezelf te zorgen.”

--

Waarom ik gelukkig ben

--

Wat is ‘geluk’?

Roos vertelt dat geluk voor iedereen anders is en dat meerdere factoren een rol spelen. “Het is een emotie waarbij je tevreden bent met je leefomstandigheden. Daarnaast heeft het te maken met je aanleg voor geluk: de ene persoon heeft nou eenmaal een betere genetische basis om gelukkig te worden. Maar daarnaast zijn omstandigheden uiteraard ook ontzettend belangrijk, én wat we er zelf aan doen om positief in het leven te staan.”

Het is voor sommige mensen dus veel makkelijker om gelukkig te zijn dan voor anderen, maar gelukkig hebben we er zelf wel invloed op. “Het belangrijkste ingrediënt voor geluk is dat je leert jezelf accepteren en dat je je comfortabel voelt met wie jij bent”, voegt Roos er nog aan toe.

Hoe tevreden ben jij met je leven en wanneer ben jij precies gelukkig? VROUW is benieuwd. Praat mee! Deel je reactie hieronder of laat het ons weten via oproep@vrouw.nl o.v.v. ‘geluk’