Nieuws
483907
Nieuws

Wat Zij Vindt | Audrey

Niet #zeghet maar #doehet

Vanochtend stapten er zeven verkrachters uit hun bed en dachten: Weet je wat, vandaag ga ik lekker macrameeën! Nee, lijkt me niet. Die twitteractie #zeghet acht ik zo bezien vrij zinloos.

Ja maar, ja maar: het gaat om bewustwording, nee: awareness creëren. Dat verkrachting en aanranding veel vaker voorkomt dan menigeen denkt. En dat de dader bijna altijd een bekende is. En dat het slachtoffer zich schaamt, ook jaren na dato.

Daar twijfel ik geen seconde aan, hoor. En ik dek mezelf maar meteen in (want voor je het weet sta je te boek als iemand die aanranders de hand boven het hoofd houdt): aanranding of verkrachting is natuurlijk nooit de schuld van het slachtoffer. Bij een inbraak zeg je ook niet: ja, had je maar geen tv in huis moeten hebben.  (Tweede indek: néé, ik vergelijk vrouwen niet met tv’s. Ik vergelijk aanranders met inbrekers.)

Echter, waar ik moeite mee heb, is dat bij deze hashtag-actie de nadruk ligt op het slachtofferschap. Op het spuien van nare ervaringen. Terwijl er slechts één geëigende weg is als je bent lastig gevallen: aangifte. En ja, ik weet het: sommige politieagenten zijn lamlullen en stellen vragen over je kleding die bewuste avond. Of hoeveel je gedronken hebt. Doet allemaal niet ter zake. Dat zeg je dan ook direct. En als je die ‘pet’ niet kunt overtuigen, sla je met je vuist op tafel. Of je neemt een advocaat in de arm.

Wat heeft het voor zin om semi-anoniem op Twitter te vertellen wat je hebt meegemaakt? Je bent slachtoffer van iets naars, dat is erg genoeg. Maar daarna neem je je leven weer in eigen handen. Ik durf het woord bijna niet op te schrijven, maar dat is pas het ware feminisme.

Want hoeveel effect hebben die hashtag-acties nu helemaal? Kennen we #bringbackourgirls nog? Over die ruim 200 meisjes die door Boko Haram zijn ontvoerd en uitgehuwelijkt? Zelfs Michelle Obama postte de hashtag. Maar die meisjes zitten nog altijd klem in de klauwen van die klootzakken. Jaaaa, klopt. Er is nu ‘awareness’ over deze meisjes, maar het helpt ze verder geen zier toch?

Walk the talk, zeggen ze in het Engels. Doe wat je zegt. Of beter: doe wat je hashtagt en zeg het tegen de politie! Als we dat massaal doen en de politie zit tot 2020 vol met aangiftes van aanranding of erger, dán maken we pas een verschil. #doehet. 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>