Nieuws
483908
Nieuws

Nederlandse vinding maakt elk horloge slim

Eén van de meestgehoorde klachten over smartwatches is dat ze vaak niet heel stijlvol zijn. Het Nederlandse bedrijf Trivoly denkt hiervoor de oplossing gevonden te hebben: een schijfje dat onder elk horloge geplaatst kan worden en de accessoire ’slim’ maakt.

Het is het 3mm dikke schijfje dat in contact staat met de smartphone van de drager. De gadget bevat een vibratiemotor en meerkleurig ledlampje die beide geactiveerd worden als er een notificatie binnenkomt. Er zit alleen geen schermpje op de Trivoly, maar gebruikers kunnen per app instellen wat voor kleur het lampje wordt en het patroon van de vibraties. Zo kan een WhatsApp-berichtje gekoppeld worden aan drie korte trillingen en een groen lichtje, terwijl een Facebook-bericht een twee trillingen met een blauw lichtje kan hebben.

Via de gadget is het ook mogelijk om bepaalde apps aan te sturen, zoals de muziekapplicatie, waarbij nummers overgeslagen of gepauzeerd kunnen worden. Ook is het mogelijk om de camera te activeren, zodat bijvoorbeeld een selfie geschoten kan worden zonder dat de gebruiker de telefoon vast hoeft te houden.

Er zijn twee versies van de Trivoly. De Trivoly 1 bevat alle bovenstaande functies en heeft een stappenteller, terwijl de Trivoly 2 ook een hartslagmeter heeft. Fitnessgegevens worden naar de bijbehorende app gestuurd, waarvandaan de informatie weer naar een fitnessapp naar keuze geëxporrteerd kan worden.

De makers zamelen geld in voor de productie via financieringssite Kickstarter. Het doelbedrag is $100.000. De uiteindelijke prijs van de Trivoly 1 wordt $119 (ongeveer €108), terwijl de Trivoly 2 $149 (€135) moet gaan kosten. Beide zijn echter via Kickstarter voor minder te krijgen. Als de campagne succesvol is, worden de eerste exemplaren in februari 2016 geleverd. De schijfjes worden in Nederland geproduceerd.