Nieuws/Binnenland
483912
Binnenland

Nantes Pays de la Loire

Uit eerste hand

Nantes is de stad  van die wereldberoemde LU-koekjes. Maar ook de toegangspoort tot de Loire-vallei. Hier vind je het beste van Frankrijk: middeleeuwse gebouwen, 18e eeuwse pleinen, moderne kunsten, lekker eten en meer modewinkels dan dat je vakantiegeld lief is. En De Machines, een speeltuin voor kinderen en volwassenen.

,,Welkom aan boord, gaat u lekker zitten. Neem gerust een plekje aan het raam.” Een vriendelijk ogende man met een sikje maakt een buiging terwijl ik een zilverkleurige raket binnenstap. ,,Raket? U doet mij tekort, dit is mijn tijdreismachien. Graag laat ik u de stad zien waar ik, Jules Verne, in 1828 ben geboren. In 80 minuten reizen we de stad rond, van de middeleeuwen tot uw tijd, 2015. Zet u schrap.” Het is even wennen, temeer daar het gevaarte door een stoommachine wordt aangedreven, maar een tel later landen we op de binnenplaats van het Kasteel van de Hertogen van Bretagne.

„We zijn nu in de 15e eeuw, Nantes is de hoofdstad van Bretagne. Laten we eerst een rondje maken over de kasteelmuur, die in uw tijd ook voor rolstoelers toegankelijk zal zijn.” Voor ons stroomt traag de Loire, tot vlak langs het kasteel. „Nu nog wel, want na 1920 wordt de rivier gedempt en zal het autoverkeer alle ruimte opeisen. Gelukkig krijgen inmiddels wandelaars weer vrij baan, net als de fiets die in mijn tijd nog van hout was. Met een Pass Nantes kun je op de tram springen wanneer je maar wilt, om de rest van de stad te bekijken. Of zonder te betalen alle musea binnenlopen. Zoals het Historisch Museum, hier achter de dikke kasteelmuren.”

 

 

De schrijver die wereldberoemd werd met zijn sciencefictionverhalen, racet door de tentoonstelling heen. We zien een maquette van de oude stad en de LU-koekjesfabriek met haar twee karakteristieke torens. „Helaas wordt alles na 1980 afgebroken. Op een markante toren na. In uw tijd zouden de fabriekshallen vast verbouwd worden tot luxe appartementen en ateliers voor hippe internetbedrijven .”

Groene lijn

Monsieur Verne gidst me naar de wijk Bouffay. Met smalle straatjes waar het tegenwoordig stikt van de restaurantjes en terrasjes. „Zie je de dunne, groene lijn op de straat? Die verbindt alle highlights van Nantes: zowel historische gebouwen als moderne kunstwerken, die in de stad alle ruimte krijgen. Wij zijn een dynamische stad zoals dat in de moderne tijd zal heten. Met veel jonge mensen dankzij de universiteit.” Een seconde later - het blijft wennen zo’n tijdmachine - sta ik in de wijk Feydeau, waar het geboortehuis van mijn flits-gids zich bevindt.

„Interessanter vind ik de façade van huizen en hun zogenoemde mascarons: gezichten uit steen gehakt met elk een eigen thema. Let ook op de huizen in het midden die flink verzakten omdat men pas later de ‘Amsterdamse methode’ toepaste en de gebouwen met houten palen onderheiden.” Er is nog een link met Amsterdam: in Feydeau woonden de reders die goudgeld verdienden met de slavenhandel. „Aan de kade is een herdenkingsplaats gewijd aan deze gruwelijke handel.”

 

 

Per tijdscapsule gaat het verder via de winkelpassage Pommeraye die gebouwd werd toen Verne 15 jaar oud was. „In uw tijd is hij weer piekfijn opgeknapt en de chique winkelstraten eromheen zijn autovrij gemaakt. Onze nieuwe burgemeester gaf de stad terug aan de wandelaars en fietsers. Kwaliteit van leven is een van de speerpunten van de stad in 2015. De rust is weergekeerd en daarom zie je nu zo veel mensen op straat.”

Mooiste uitzichtpunt

We doen een koffietje bij La Cigale, een restaurant uit 1895 - Verne was toen 67 - dat bol staat van de art nouveau. Vanaf het terras hebben we zicht op het Graslin Theater en de Nantaises die niet zelden op hakken het plein oversteken. Helaas is het plezier van korte duur en voor ik het weet ben ik op 140 meter hoogte, op de Tour de Bretagne. „Dit is het lelijkste flatgebouw van de stad, maar biedt tegelijkertijd het mooiste uitzichtpunt. Daar is de Jardin des Plantes met haar magnoliabomen. Aan de Loire-kade ligt een torpedojager die je kunt bekijken; leuk voor kinderen ook. Verderop de Talensac-markt met de smakelijkste vis-, vlees- en kaasdelicatessen. Toch is het handiger een restaurant in de buurt te kiezen.”

Hoe zit het met de prijzen? „Zelf reken ik in Franse Francs natuurlijk, maar je krijgt in Nantes veel meer voor je euro’s omdat hier weinig toeristen komen. De service is ook veel beter.” Dan pakt meneer Verne onverwacht mijn hand. „Excusez, maar de 90 minuten zitten erop. Vergeet alsjeblieft niet uw landgenoten uit te nodigen naar Nantes te komen. Nederlanders kennen namelijk wel de prachtige kust bij Pornic, maar weten niet dat de stoomtrein, eh intercity, je met gezwinde spoed naar ons mooie Nantes brengt. Weest gegroet - au revoir.”

 

 

Reiswijzer

KLM vliegt rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Nantes. Comfortabel treinen naar Nantes door het prachtige Franse landschap kan met Thalys en TGV. Vanaf 55 euro p.p. per enkele reis via www.voyages-sncf.com. Eventueel te combineren met een break in Lille. Websites Nantes: www.nantes-tourisme.com en www.levoyageanantes.fr

Fietsen

Nantes staat in de Top 10 van meest fietsvriendelijke steden. Je kunt stadsfietsen huren via abo-nantes.cyclocity.fr met een credit card. Uitstekende Trek-toerfietsen heeft www.locationdevelos.com. Een fietstocht langs de Loire is de moeite waard, zie www.loireavelo.fr en www.estuaire.info. Fiets in trein is in Frankrijk geen probleem, zelfs niet in de TGV, mits gereserveerd.

 

 

Slapen

Centraal en comfortabel: Oceania hôtel de France www.oceaniahotels.com of Nantes centre via www.appartcity.com of B&B www.chezannydetrentemoult.fr Voor een *****camping in de stad zie www.nantes-camping.fr met gratis zwemmen in het gemeentebad.

Eten

De beste crêpes komen uit de keuken van www.heb-ken.fr. Restaurant www.leschantsdavril.fr, waar de tafels ingeklemd staan tussen dozen vol wijn, is Franser dan Frankrijk. Pak de Busboot naar het vissersdorpje Trentemoult en ervaar de weidsheid van de Loire om daarna een restaurantje uit te kiezen direct aan het water. Bar in de Tour de Bretagne op 140 meter hoogte: Le Nid.

Topattractie

Na 1985 was het gedaan met de scheepsbouw in Nantes en raakten de werven in verval. Tientallen jaren stonden loodsen leeg. Nu is het terrein veroverd door De Machines, de topattractie van Nantes. Een industrieel sprookje met een draaimolen met drie étages waar reusachtige vissen, schelpdieren en zeeslangen elkaar najagen. De kinderen en volwassenen moeten ervoor zorgen dat de objecten van staal en hout in beweging blijven. De 12 meter hoge mechanische olifant die er trompetterend rondloopt, is niet te missen.