Nieuws/Binnenland
483937
Binnenland

Woningen van bovenburen gecontroleerd op koolmonoxyde

Kwalijke dampen in waterpijpcafés

Amsterdam - Waterpijpcafés blijken grote risico’s voor de volksgezondheid op te leveren.

In samenwerking met de GGD wordt een offensief gestart om omwonenden en jongeren te beschermen tegen de schadelijke dampen van shishalounges.

Dat schrijft burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. Na de dodelijke schietpartij in mei nabij een shishalounge in de De Clercqstraat zijn de horecagelegenheden, waar veelal allochtone Amsterdammers van een waterpijp genieten, onderwerp van diepgravend onderzoek. Niet alleen wordt een aantal van de vijftig tot zestig waterpijpcafés in de stad gezien als broeinesten voor criminaliteit, de geurige rook blijkt ook schadelijke effecten te hebben.

Buren

Het hoogste risico ligt bij de directe buren. Vooral in oude gebouwen met een shishalounge op de begane grond trekken de schadelijke rookgassen vaak bovengelegen woningen binnen, soms tot gevaarlijke niveaus. De stadsdelen gaan daarom per november in elke woning die boven een shishalounge gelegen is, een luchtkwaliteitsmeting uitvoeren. Als in de woningen een concentratie koolmonoxide boven de schadelijke grens van 6 ppm wordt gemeten, hangt het ondergelegen waterpijpcafé een boete boven het hoofd. Ook kan het zijn dat ondernemer in kwestie zijn zaak moet sluiten tot isolatiemaatregelen zijn genomen.

Uit recent onderzoek van de GGD blijkt daarnaast dat 37 procent van de vierdeklassers op de middelbare school tot enkele keren per maand aan de waterpijp lurkt. Bij tweedeklassers blijft dat percentage steken op 22. Eerdere studies hebben uitgewezen dat jongeren een waterpijp zien als een ’gezonder’ alternatief voor de sigaret, terwijl dat zeker niet zo is. Meer voorlichting op scholen, voor zowel ouders als jongeren, moet deze percentages omlaag brengen. De stad gaat in het jaarlijkse jeugdgezondheidsonderzoek van de GGD bijhouden wat de effecten zijn van de waterpijpvoorlichting.

Melden

Sinds de schietpartij in de De Clercqstraat zijn aanvragers van een gemeentelijke horecavergunning verplicht te melden of zij waterpijpen zullen serveren aan hun klanten. Dit moet een beter zicht geven op het aantal van deze cafés in de stad. Het schietincident waarbij één dode viel, is tot op heden niet opgelost.