Nieuws
483951
Nieuws

Russische bendes plunderen rekeningen Belgen

BRUSSEL - Russische hackers hebben jarenlang de bankrekening van Europeanen geplunderd. In België werden onder meer klanten van KBC en Belfius het doelwit. Volgens De Standaard gingen de bendes er met met miljoenen euro's vandoor. Bij meer dan tienduizend Belgen werd er ingebroken op hun computers.

De fraude werd gepleegd via tussenpersonen, die gestolen geld naar de Russische bendes overmaakten via Western Union Money Transfer. Er was een centrale persoon die een mailadres van Yahoo gebruikte voor de communicatie. Het technische deel van de fraude werd via Russische hackers uitgevoerd. Die ontwikkelden software om bankrekeningen te plunderen. Er werd in totaal bijna 4,6 miljoen euro gestolen van 1458 mensen. Opmerkelijk genoeg deden er veel vrouwen mee aan de fraude.

De Belgische autoriteiten kregen een tip uit Denemarken. Een vrouw, Maria Polonski, had vanuit België bijna 12.000 euro op haar rekening gekregen. Tijdens een huiszoeking kwam de politie een groep 'geldezels' op het spoor. De Belgische justitie heeft de bende opgespoord en probeert nu 21 mensen voor de rechter te krijgen.