Nieuws/Buitenland
483970
Buitenland

Zaak tegen Pistorius opnieuw voor rechter

BLOEMFONTEIN - De vraag of Oscar Pistorius in 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp vermoordde, wordt dinsdag opnieuw aan de rechter voorgelegd. Het gerechtshof in Bloemfontein behandelt het hoger beroep dat door het Openbaar Ministerie is ingesteld.

De voormalige paralympische atleet (28) uit Zuid-Afrika mocht vorige maand de gevangenis verlaten omdat hij een vijfde van zijn straf had uitgezeten. De rest mag hij in huisarrest doorbrengen. Hij kreeg in 2014 van de rechter vijf jaar wegens dood door schuld. Hij doodde zijn vriendin met vier schoten door de deur van de badkamer. Pistorius bekende te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. Hij werd vrijgesproken van moord. Verder kreeg hij een geheel voorwaardelijke straf wegens verboden wapenbezit.

Het OM vindt dat hij alsnog langere tijd voor moord achter de tralies moet verdwijnen. De officier van justitie noemde voorafgaand aan het hoger beroep de oorspronkelijke straf van vijf jaar "schokkend ongepast". Komt het inderdaad tot een veroordeling wegens moord, dan bedraagt de straf minimaal 15 jaar.

Het beroep duurt een dag. Pistorius komt niet in persoon naar de rechtszaal. De uitspraak kan weken duren en wordt eind november verwacht.