Nieuws
483974
Nieuws

Praat mee

Voor wie steek jij vandaag een kaarsje op?

Gisteren was het Allerzielen, de dag waarop katholieken van over de hele wereld een kaarsje aansteken om hun overleden dierbaren te herdenken. Ook als je niet gelovig bent, kan het fijn zijn een kaarsje te branden. Voor wie doe jij vandaag een lichtje aan?

In Nederland sterven jaarlijks zo’n 135.000 mensen: iedereen heeft dus wel een dierbare dode. En we weten allemaal hoe gemis schrijnt. Of je nu je geliefde vader of moeder moet missen, je oma, die geweldige vriend(in), of misschien zelfs je kind…tijd heelt niet per definitie alle wonden en makkelijk wordt het nooit. VROUW is benieuwd of jij vandaag een kaarsje aansteekt voor die éne bijzondere persoon die je zo mist.

Stofwisselingsziekte

Ook bij VROUW leeft Allerzielen. VROUW-eindredacteur Nicole brandt vandaag een kaars met de naam-, geboorte- en overlijdensdatum van haar babydochtertje, dat onverwacht overleed aan een stofwisselingsziekte toen zij 2.5 maand was. “Die kaars hebben we kort na het overlijden van ons meisje laten maken. Hij staat bij de urn in een mooie, open kast. Die kaars brandt alleen op haar verjaardag en op haar sterfdag. En natuurlijk vandaag op Allerzielen, ook al zijn wij niet praktiserend katholiek. Het voelt toch prettig om samen met anderen een kaarsje aan te steken en heel intens te gedenken.”

---Lees ook: de tien clichés die rouwenden liever niet horen---

Dodengalerij

Ook KRO-NCRV besteedt vanavond met het programma Voor wie steek jij een kaarsje op? aandacht aan Allerzielen (18.45 uur, NPO 2). Het programma staat stil bij overledenen en hun levensverhaal. Zo is bijvoorbeeld het verhaal van Marlies Bol Haagsma te zien. Zij heeft uitgezaaide kanker en heeft haar eigen begrafenis al geregeld als deze zomer haar zoon Pim overlijdt bij het motorracen.

In de aanloop naar Allerzielen lanceerde KRO-NCRV voorwiesteekjijeenkaarsjeop.nl, een website waarop iedereen een virtueel kaarsje kan opsteken voor zijn of haar dierbare, met een foto erbij. Op die site branden inmiddels meer dan 13.000 kaarsjes. Nicole: “Het is heel aangrijpend om die dodengalerij te zien. Er staan vaders en moeders op, maar ook kleine kindjes. Mensen die ontzettend gemist worden. Die verdienen allemaal een kaarsje, op de site of gewoon bij nabestaanden thuis.”

Steek jij vandaag ook een kaarsje op voor iemand, of herdenk jij juist op een andere manier en op een ander moment? Praat met ons mee!