Nieuws
483975
Nieuws

Praat mee

Twee jaar? Naar school, graag!

Ze groeien zo snel op. Voor je het weet zijn ze twee jaar en dan mogen ze al naar school. He? Jazeker! Tweejarigen mogen in de Haagse Schilderswijk naar school. De Van Ostadeschool is geselecteerd als proef: slaagt het experiment dáár dan kunnen andere basisscholen het voorbeeld volgen. Iets voor jou en je kleine?

Peuters krijgen op de Haagse school les van basisschoolleraren. De Van Ostadeschool is door het ministerie van Onderwijs geselecteerd om de proef op de som te nemen: ,,Je moet niet gelijk denken dat we tweejarigen straks rekensommen of toetsen laten maken. We willen de voorwaarden scheppen om tot leren te kunnen komen”, aldus directeur Renald Gunsch tegen BN DeStem.

Sociale vaardigheden ontwikkelen

Het experiment zou vooral een test zijn om te kijken of peuters op deze manier sneller sociale vaardigheden ontwikkelen: hoe gaan ze om met bepaalde situaties? Hoe ordenen ze hun spulletjes en hoe gaan ze met klasgenootjes om? Het aanleren van die sociale vaardigheden zou het leerproces op latere leeftijd vergemakkelijken.

Onderwijs

‘Maar er bestaat toch al zoiets: een peuterspeelzaal of voorschool?’, denk je misschien.  Klopt, maar hét verschil is dat kinderen op deze basisschool daadwerkelijk les krijgen van een hbo-geschoolde docent, in samenwerking met pedagogisch medewerkers. Zo kunnen ontwikkelingsachterstanden vroegtijdig worden opgespoord.

Wat vinden jullie van het experiment? Zouden jullie je kinderen op tweejarige leeftijd naar zo’n school sturen? Praat mee!