Nieuws/Binnenland
483986
Binnenland

Schiphol-chaos houdt aan

SCHIPHOL - De chaos door de mist op Schiphol houdt aan. Duizenden vliegpassagiers zijn sinds zondagavond gestrand op de luchthaven of moeten noodgedwongen thuis blijven om te wachten op het eerstvolgende vertrek.

Honderden vluchten zijn geannuleerd. „Het probleem is dat het in grote delen van Noordwest-Europa mist, zodat er weinig uitwijkmogelijkheden zijn. Op het laaggelegen Schiphol blijft die ook nog aan de grond hangen, omdat er nauwelijks wind is. Daardoor kunnen we soms maar een derde van de baancapaciteit voor starts en landingen inzetten”, stelt de Schiphol-woordvoerder.

De luchthaven zet veldbedjes in voor overnachters en vliegmaatschappijen proberen reizigers zoveel mogelijk in hotels onder te brengen of om te boeken. Aan de servicebalies in de terminal, ook bij KLM, ontstonden gisteren urenlange wachtrijen. Contactnummers en sociale media waren overbelast, veel maatschappijen onbereikbaar.

Gedupeerden klaagden steen en been over een gebrek aan informatie. „Velen werden er wanhopig van. De opvang was belabberd”, zei gisteravond Carel Goseling, wiens dochter voor een vluchtje naar Leeds 48 uur vertraagd is. „Overmacht. Het weer hebben we niet onder controle. Het ongemak zal hopelijk later vandaag oplossen”, aldus Schiphol.