Nieuws
484101
Nieuws

Allerzielen: Run op uitvaartbaan

Amsterdam - Het aantal overledenen in Nederland stijgt gestaag, maar dit leidt niet tot meer lucht in de uitvaartsector. Sterker nog, de concurrentie in deze 'vechtmarkt' blijft toenemen.

Vandaag worden overledenen tijdens het katholieke Allerzielen herdacht. De uitvaartbranche, waarin zo’n 2010 bedrijven actief zijn en waar jaarlijks ongeveer een miljard euro in omgaat, staat daardoor deze dagen in de schijnwerpers.

Vorig jaar waren kwamen er 196 bedrijven bij. Vooral zzp’ers zijn actief in de branche: 948, ruim eenderde meer dan vijf jaar geleden (612). „Dit beroep heeft een bijna magische aantrekkingskracht voor startende ondernemers”, zegt Peter van Schaik, die een aantal websites op het gebied van uitvaart heeft. Volgens hem komt dat vooral door het ontbreken van toetredingseisen; uitvaartondernemer is geen beschermd beroep.

Als ondernemers moeten snijden in de kosten en werknemers ontslaan, dan beginnen die werknemers vaak voor zichzelf, waardoor er nog meer partijen zijn, vertelt Van Schaik. „Het is al een vechtmarkt, dat wordt alleen maar heviger.” De sector heeft last van de nieuwkomers, beaamt voorzitter Paul Koeslag van branchevereniging BGNU. „De spoeling wordt dunner.”

Lees het hele verhaal: Branche vernieuwt met 'webwinkels' (premium)