Nieuws/Buitenland
484116663
Buitenland

EU-president uit zorgen over Navalny tegen Poetin

Vladimir Poetin (archiefbeeld).

Vladimir Poetin (archiefbeeld).

BRUSSEL - In een telefoongesprek met de Russische president Poetin heeft Europees Raadsvoorzitter Charles Michel zorgen uitgesproken over de situatie van de Russische kremlincriticaster Aleksej Navalny. De oppositieleider ligt in een ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen.

Vladimir Poetin (archiefbeeld).

Vladimir Poetin (archiefbeeld).

EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft al kenbaar gemaakt dat de verantwoordelijken moeten gestraft als blijkt dat Navalny is vergiftigd. De EU is zeer bezorgd over Navalny’s gezondheid en verwacht snel een "transparant onderzoek" naar de vermoedelijke vergiftiging, zei een woordvoerster van de Europese Commissie vrijdag. Zij sprak de wens uit dat Navalny snel wordt overgebracht naar Duitsland om daar te worden behandeld. De EU-delegatie in Moskou staat in nauw contact met het kantoor van Navalny, voegde zij daaraan toe.

Michel sprak Poetin donderdag, nadat de twee elkaar dinsdag al spraken over de situatie in Wit-Rusland. De raadsvoorzitter praatte Poetin bij over de EU-top waarin Europese regeringsleiders het er unaniem over eens werden de herverkiezing van de Wit-Russische president Loekasjenko niet te erkennen.

Zowel Moskou als de EU zegt dat het aan de Wit-Russen zelf is om te bepalen hoe het nu verder moet. De EU pleit voor een „urgente” nationale dialoog, gesteund en gefaciliteerd door de internationale gemeenschap, zei Michel volgens een EU-functionaris. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kan daarbij een „constructieve rol” spelen.

Charles Michel

Charles Michel

Michel herhaalde verder de eis van de EU dat Wit-Rusland demonstranten die onrechtmatig zijn aangehouden moet vrijlaten. Ondertussen wordt gewerkt aan een sanctielijst met personen die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsfraude en het geweld tegen betogers.