Nieuws/Binnenland
484128
Binnenland

Frontale aanval verdediging Endstra-verdachten

AMSTERDAM - De verdediging van drie verdachten van de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2004, heeft vanmorgen tijdens de start van de strafzaak de frontale aanval geopend op het Openbaar Ministerie.

Volgens de advocaten van Özgün C. en Ziya G. verstrekt het OM stelselmatig verkeerde informatie aan de rechtbank en de verdediging, wordt relevante informatie die niet in het vervolgingsstraatje past achtergehouden, en vaart het OM blind op een onbetrouwbare getuige, Hidr K. ,,De geloofwaardigheid van het OM staat op het spel”, aldus advocaat Hans Otto den Otter.

Hidr K. is één van de drie kroongetuigen in het Passageproces over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, dat momenteel in hoger beroep loopt. Volgens Den Otter heeft het OM jarenlang zijn bestaan verzwegen, en daarmee de verdediging op afstand gezet. Hidr K. zou informant zijn geweest van de Criminele Inlichtingen Eenheid CIE, en door hem als getuige te laten optreden ,,wast het OM informatie van de CIE wit”, aldus Den Otter.

Advocaat Nico Meijering noemde Hidr K. schamper ,,een pseudo-kroongetuige, die zijn informatie uit de media heeft.” Dat Hidr K. onbetrouwbaar is blijkt volgens Meijering onder meer uit diens  bewering dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries  bedreigd zou zijn door Ziya G. De Vries zelf verklaarde vorige maand van niets te weten.

Overigens is Ziya G. niet aanwezig bij de strafzaak. Hij zit in Turkije, en met dat land heeft Nederland geen uitleveringsverdrag. Ook de man die ervan wordt verdacht de trekker daadwerkelijk te hebben overgehaald, Nabik Abassov, is er niet bij. Hij overleed in 2012 in de gevangenis aan een herseninfarct. Ali N. en Özgün C. zijn er wel. De rechtbank beslist vanmiddag wanneer het OM moet reageren op de kritiek.