485179
Binnenland

Beoogd SP-voorzitter in opspraak

HEERLEN - Ron Meyer, door het partijbestuur van de SP aangewezen om voorzitter Jan Marijnissen op te volgen, ligt in Heerlen onder vuur vanwege een serie omstreden vastgoeddeals die de gemeente sloot onder leiding van de socialisten. Daar was Meyer als fractievoorzitter van de grootste collegepartij en woordvoerder op de dossiers nauw bij betrokken.

Vastgoedondernemer Jos van de Mortel van Metroprop eist volgende week in een gesprek met burgemeester Krewinkel van de voormalige mijnstad dat deze aangifte gaat doen wegens oplichting door een concurrerende projectontwikkelaar. 

Die kocht op voordracht van SP-wethouder Riet de Wit voor een appel en een ei het voormalige pand van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat werd getaxeerd tegen sloopwaarde, maar het kolossale pand gaat helemaal niet tegen de vlakte. Inmiddels komt er per jaar bijna tweemaal zoveel huur binnen, als het gebouw heeft gekost. Met de opbrengst wordt de gemeente afbetaald, die de koopprijs voorschoot omdat banken de koper niet kredietwaardig achtten. 

Heksenjacht

Meyer stelt dat er sprake is van een heksenjacht door vastgoedbeleggers. Toch kraakte de lokale Rekenkamer de deal al eerder. Die kritiek deed Meyer af als politiek oordeel, ook al was die afkomstig van onafhankelijke onderzoekers.

„Elke dag wordt duidelijker dat het nooit de bedoeling geweest is om het gebouw te slopen. Dan kan je het ook niet kopen tegen sloopwaarde”, stelt Van de Mortel. Hij zal burgemeester Krewinkel wijzen op diens „wettelijk plicht” om hiervan aangifte te doen bij justitie. „Want als de koper de gemeente heeft misleid, is dat oplichting”, vindt hij.

Een woordvoerder van het stadsbestuur zegt dat er niets onoorbaars is aan de deal, omdat er twee taxaties zijn uitgevoerd. Maar hoogleraar vastgoedfinanciering Eicholtz van de Universiteit Maastricht heeft felle kritiek op het beleid van het stadsbestuur. Onder invloed van de SP, de grootste collegepartij met bijna een derde van de raadszetels, staat het college volgens hem met de rug naar vastgoedbezitters.

'Kashbah'

Van de Mortel stelt dat hij wordt gedwarsboomd door de gemeente, omdat die eigen prestigeprojecten voortrekt. Dat geldt in zijn ogen voor het Maankwartier, een groots bouwproject rond het station, dat minstens 180 miljoen euro gaat kosten. Tientallen miljoenen euro’s subsidie van Rijk, provincie en Europese Unie wordt gestoken in wat plaatselijk al de ’Heerlense kashbah’ heet. Intussen neemt de leegstand in het centrum toe.

Van de Mortels advocaat Kees Nelemans heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Maankwartier, omdat de gemeente daar een veel hogere koopprijs voor kantoorruimte betaalt en het UWV een hogere huurprijs dan gebruikelijk is in Heerlen. „Dat is ongeoorloofde overheidssteun”, betoogt de Metroprop-baas.

Meyer zegt in een reactie dat hij door Van de Mortel, andere ontwikkelaars en enkele raadsleden uit de oppositie onterecht zwart wordt gemaakt, omdat zijn SP „de democratie boven de vastgoedbelegger stelt”. Hoogleraar Eicholtz snapt die opstelling niet. „Mensen met zoveel vastgoedbezit zouden juist de partner van de gemeente moeten zijn om problemen als leegstand aan te pakken.”

Verkiezing

De kritiek komt op een gevoelig moment, een maand voor de voorzittersverkiezing bij de SP. Eerder gaf de 33-jarige socialist aan dat hij in de Heerlense raad wil blijven, als hij die wint. Meyer combineert het raadswerk nu met het voeren van acties van onder meer schoonmakers bij vakbond FNV.

Eind november kiest het congres van de partij een nieuwe preses. Meyer is de gedroomde kandidaat van scheidend voorzitter Jan Marijnissen, die meer dan twintig jaar de SP leidde. Marijnissen droeg met het huidige bestuur unaniem Meyer voor als aanvoerder van de partij. Met de enige tegenkandidaat, Kamerlid Sharon Gesthuizen, sprak de kandidatencommissie niet eens.

Klaargestoomd

Jarenlang werd de Heerlense fractievoorzitter in de partij klaargestoomd, in het bijzonder door stadsgenoot Riet de Wit. Zij was in 2002 de allereerste wethouder voor de socialisten in heel Nederland. Tot vorig jaar bekleedde ze deze functie in Heerlen, waarbij ze zowel het CBS-gebouw verkocht als het Maankwartier door de raad loodste. Met haar man Jan, tot vorig jaar Kamerlid, staat ze Meyer bij in de interne verkiezingsstrijd. De twee zijn oude kameraden van Marijnissen.

Meyer wil de partij hervormen tot een ’permanente campagnemachine’, die steeds net zo lang actie voert op enkele thema’s tot de gewenste veranderingen bereikt zijn. „Alleen zijn we stille muizen, samen brullende leeuwen”, is zijn motto.

Uitdager

Uitdager Gesthuizen kiest een andere koers: ze wil meer mensen aanspreken door het blikveld van de SP te verruimen. Ook minderheden en voorvechters van bijvoorbeeld homorechten, privacy en vluchtelingen zouden onder de vleugels van de rode familie hun idealen kunnen bereiken, is haar overtuiging. Ze wil meer discussie in de partij en af van het systeem van kiesmannen waarmee de socialisten besluiten nemen. Als het aan haar ligt, krijgt elk lid één stem op het partijcongres.