Nieuws/Binnenland
485312828
Binnenland

Kuipers: vaccinatie van zorgpersoneel niet eerder dan 8 januari

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

ROTTERDAM - De vervroegde vaccinatie van medewerkers in de acute zorg zal niet voor 8 januari kunnen plaatsvinden. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), op NPO Radio 1. Volgens hem kost de voorbereiding enige tijd.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

„De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd”, aldus Kuipers. „Het kost tijd om draaiboeken te maken en vaccins uit te rollen.”

Niet al het ziekenhuispersoneel wordt versneld ingeënt, alleen degenen die werken op de intensive care, de spoedeisende hulp, de Covid-verpleegafdelingen en de ambulances. Het gaat om 30.000 mensen.

De woordvoerster van Kuipers laat weten dat er de afgelopen dagen volop achter de schermen is overlegd sinds Kuipers en ic-voorman Diederik Gommers minister De Jonge woensdagavond in Nieuwsuur opriepen om zorgpersoneel als eerste te vaccineren, liefst vanaf 4 januari al. De Jonge zei toen dat hij daar niet voor maandag op zou terugkomen.

Reactie Diederik Gommers

Waar Kuipers zegt dat de vervroegde vaccinatie niet zal plaatsvinden vóór 8 januari, laat Diederik Gommers een heel ander geluid horen op het nieuws dat minister Hugo de Jonge (VWS) besloot alsnog het ziekenhuispersoneel eerder te laten vaccineren: „Geweldig! Dit is enorm belangrijk. Zo zijn we beter voorbereid op wat er de komende maand mogelijk staat te gebeuren.”

Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor intensive care, had samen met anderen ook al aangedrongen op de vervroeging.

„Het is geweldig dat ze dit hebben besloten en dat ze de plannen iets hebben bijgesteld”, zegt Gommers. „Het gaat nu best aardig maar het lukt allemaal maar net. Maar dit is heel belangrijk voor wat er de komende maand kan gaan gebeuren.”

Gommers doelt onder meer op de Britse variant van het virus die erg snel om zich heen grijpt. „Als die variant ook in Nederland gaat huishouden, dan krijgen we stapsgewijs meer besmettingen, meer zieken en ook meer patiënten op de ic. Dan hebben we alle verpleegkundigen en dokters nodig die we kunnen krijgen, en daarom is dit een heel belangrijk besluit.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd