Nieuws
485337
Nieuws

Recept | Little Spoon

Hartige taart met prei, kastanjechampignons en gruyère

GEEN - Mijn iPhone en ik heb een innige relatie. Waar hij gaat, ga ik en waar ik ga volgt hij vanzelf. Vrij logisch aangezien mijn telefoon vaak in mijn hand of tas zit. Hoewel dat kleine apparaatje waar ongeveer mijn hele leven op staat echt fantastisch is, is het natuurlijk ook een bron voor continue prikkels.

Laat ik daar nou net heel gevoelig voor zijn. Met mijn behoorlijk nieuwsgierige aard, wordt mijn aandacht meer dan gemiddeld naar alle social media apps getrokken die ik gedownload op mijn telefoon staan. Soms is dat leuk, maar ik merk wel dat multitasking niet altijd optimaal is. Vooral als je probeert te relaxen op de bank, is dat geen goed idee.

Foonloze avond

De tv staat aan met een film of serie erop, ondertussen ligt mijn laptop op schoot om nog even snel die blogpost af te maken en in een groepsapp klets ik met vriendinnen. Alles doe je half en puntje bij paaltje is dit natuurlijk verre van relaxen. Daarom probeer ik af en toe een foonloze avond in te lassen.

Het is niet zo dat dit in mijn agenda staat of zo hoor, maar ineens denk ik dan dat het er vanavond een perfect moment voor is. Ik leg mijn telefoon weg. Heel ver weg zodat ik er niet bij kan, zelf niet als ik een beetje moeite doe. Tijdens werkdagen leg ik mijn telefoon nog wel eens op de wc en dat is echt wel een hele goeie. Op de eettafel is ook prima, als je op de bank ligt.

Lege nest syndroom

Ik leg dus mijn telefoon weg en kijk wel een paar uur niet. Whoehoe! Wat een prestatie. Ik win er nog net niet de Nobelprijs voor. Het klinkt easy peasy, maar toch beken ik, dat ik het gewoon echt wel lastig vind. Heel lastig zelfs en ook wat onwennig.

Ik denk dat het aanvoelt als het empty nest syndroom. Je kind is uit huis, je weet niet wat je met de leegte aan moet. De kleding van je kroost is uit de kasten, nergens rondslingerende troep en voor het eerst een opgeruimde slaapkamer. Zo zag mijn ouderlijk huis er in ieder geval uit na mijn vertrek.

Onnodige dingen

Op het moment dat ik en mijn telefoon niet geconnect zijn voel ik ineens die ongelofelijk drang om iets te op te zoeken op internet. Dit zijn de ontwenningsverschijnselen. Hoe lang is de langste mens? Hoe oud werd de oudste kat? Hoe lang brandt een gloeilamp of juist een ledlamp?

Vreselijke onzinnige en onnodige dingen, waar je nooit aan had gedacht als je die telefoon nog in je hand had gehad. Stel nou dat ik allemaal belangrijke dingen mis? Whatsapp berichtjes met life changing vragen of vriendinnen in een crisis en die me echt nodig hebben. Over alle gebeurtenissen op Facebook nog maar te zwijgen.

Tot je dan uiteindelijk weer je telefoon pakt. Na een uur of misschien als je echt sterk bent, na meerdere uren. Checkt wat je hebt gemist en komt tot de conclusie… niets. Helemaal niets. Toch maar vaker zo’n foonloze avond.

Multi-inzetbaar

Als ik in de keuken sta heb ik minder die behoefte om online te zijn. Toen ik deze taart bakte lag het verslavingsobject zelfs niet in de buurt. Oké, als ik het zo bekijk, valt het nog mee met mij. Deze hartige taart met prei, kastanjechampignons en gruyère is lekker herfstig en met groente van dit seizoen. Ik smokkel en gebruik plakjes taartdeeg uit de vriezer. Wel zo makkelijk. Deze taart is multi inzetbaar. Als lunch, bij een kom soep of in kleine stukjes bij de borrel. Schenk je zelf een grote bel rode wijn in en geniet van het weekend!

Hartige taart met prei, kastanjechampignons en gruyère

 

Ingrediënten

Voor één taart

 • 5 plakjes hartige taartdeeg
 • 1 prei, in dunne ringen
 • 1 ui, fijngehakt
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
 • 4 eieren
 • 3 eetlepels creme fraiche
 • Stukje gruyère, geraspt
 • Peper en zout
 • Roomboter, voor het invetten van je taartvorm
 • Olijfolie
 • Paar takjes tijm, enkel de blaadjes

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de taartvorm alvast in met roomboter en haal de plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Bekleed de vorm, als het taartdeeg is ontdooid.

2. Verhit een flinke scheut olijfolie in een wok en bak hierin de prei, ui en knoflook in ongeveer tien minuten zacht. Let op dat de de groente niet verkleurd.

3. Voeg nu de kastanjechampignons toe en bak op hoog vuur nog 5 minuten.

4. Klop in een kom de eieren met een garde los. Voeg nu ook de crème fraîche toe en klopt tot een geheel. Als laatste doe je de geraspte gruyère bij het eimengsel. Breng op smaak met de blaadjes tijm en zout en peper.

5. Schep het preimengsel op het taartdeeg en giet daar het eimengsel boven op.

6. Zet de taart nu 35 tot 40 minuten in de oven.

TIP! Deze taart is ook heel lekker met een ander soort kaas. Bijvoorbeeld geitenkaas of Emmentaler.

Over Stefanie en Little Spoon

Food is always on her mind. Stefanie van der Maas is culinair redacteur, foodblogger en eigenaar van Little Spoon. Op Little Spoon vind je haar lievelingsrecepten. Soms gezond, soms minder gezond, maar vaak makkelijk en snel. Ook voor fijne eetadressen en reistips ben je bij Stefanie aan het juiste adres. Wekelijks deelt ze een recept met je zodat je doordeweeks heerlijk eet maar niet te lang in de keuken staat en koken voor vrienden super easy wordt.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>