Nieuws/Binnenland
485375
Binnenland

Amsterdam stelt sluiting coffeeshops uit

AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam stelt de sluiting van vijftien coffeeshops uit, die binnen 250 meter van een school voor voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs liggen. Aanvankelijk zouden de laatste van de in totaal 26 zaken op 1 januari met de verkoop van softdrugs moeten stoppen, maar de gemeente wil eerst een uitspraak van de Hoge Raad afwachten.

Die laat zich naar verwachting volgend voorjaar uit over het beroep dat is aangespannen door onder meer de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) over de landelijke invoering van de omstreden wietpas. Amsterdam verzette zich hier al eerder tegen en mocht na beraad met het ministerie van Veiligheid en Justitie andere maatregelen invoeren, zoals een blowverbod op schoolpleinen en het sluiten van coffeeshops die dichtbij een onderwijsinstelling lagen.

Mocht de Hoge Raad de tegenstanders van de wietpas in het gelijk stellen, dan zou het kunnen zijn dat de maatregelen die de hoofdstad in ruil hiervoor heeft genomen ook niet meer opgaan. Daarom heeft de burgemeester ervoor gekozen om de sluiting van de laatste vijftien coffeeshops uit te stellen tot 1 juli 2016. Wel blijven de gewijzigde openingstijden van kracht en mogen de zaken op de dagen dat de scholen open zijn niet eerder dan 18.00 uur de deuren openen.

De gemeente gedoogt sinds januari 2014 niet langer de verkoop van softdrugs binnen een afstand van 250 meter van een school voor voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs. Dit verbod zou in vier fases worden doorgevoerd, te beginnen met beperktere openingstijden. Inmiddels hebben elf coffeeshops de deuren gesloten.

Den Haag, Utrecht en Rotterdam gingen de hoofdstad al voor met de invoering van het afstandscriterium voor de coffeeshops.