Nieuws
485421
Nieuws

Marjolein kookt over

Pompoen in grafstemming

Morgen is het Halloween. En morgen ga ik ook naar een soort van begrafenis. Niet van een mens, zelfs niet van een dier gelukkig. Maar van een band. En dat is ook best verdrietig.

Ik zie Dochter nog op dat podium staan tijdens het eerste optreden. Een klein meisje in verkleedkleren dat in de microfoon riep dat emo's moesten worden afgeslacht. Party Party Boom Boom was een band met bloederige teksten. En Dochter was nauwelijks 17. Morgen houdt de band op te bestaan. Het meisje van toen is inmiddels een bijna-vrouw met een kast vol fiftiesjurken die allang geen verkleedkleren meer lijken. Ze is er letterlijk ingegroeid.

Videoclip

Na het Halloweenoptreden morgenavond gaan de bandleden ieder hun eigen weg. De een naar een nieuwe band, de ander in de richting van een leven waarin muziek een minder belangrijke rol speelt. En wat rest is dan die ene videoclip die ze ooit hebben gemaakt

Het was een rare dag. Dochter was net verliefd. Het object van affectie had inmiddels één keer koffie bij ons gedronken. Dat was geen soepele bijeenkomst. 'Dus eh… is het een beetje leuk wonen in Enschede? '(ik). 'Houdt u ook van films?' (hij).

Lunch

En nu was dus de dag waarop de clip moest worden opgenomen. In al haar wijsheid had Dochter bedacht dat ik wel de lunch kon regelen voor figuranten en crew. En dat de verkering in wording daarbij mooi kon helpen. Zelf vertrok ze rond 8 uur in de ochtend opgewekt naar de filmlocatie en daar stonden we dan samen in mijn keuken. Zo'n jongen met die oprechte blik van paniek in zijn ogen. En ik die er niet veel beter aan toe was.: goed ehm… als jij nou de mozzarella snijdt, dan doe ik de tomaten (o mijn god, o mijn god, o mijn god. Ik ben iemands schoonmoeder aan het worden. O mijn god, o mijn god, o mijn god). Het gesprek kwam maar niet op gang. Ook niet in mijn krappe autootje waar hij met zijn benen opgevouwen de schaal fruitsalade in evenwicht moest houden.

 

Koud

Het was bitter koud die dag. Dochter droeg een veel te dun bloesje terwijl ze zoals voorgeschreven in het script een aantal figuranten (waaronder haar eigen broer en vader) op gruwelijke wijze naar de andere wereld hielp. Haar benen zagen blauw van de kou. En hij en ik stonden daar samen naar te kijken (o mijn god, o mijn god, ik moet een gespreksonderwerp vinden. O mijn god, o mijn god, o mijn god, ik heb niks gemeenschappelijk met deze jongen). Tegelijkertijd grepen we tussen twee scènes in naar haar jas. 'Hey', zei hij, 'haar warm houden; dat is mijn taak.'

Feeststemming

En toen kwam het allemaal goed. Want we hadden en hebben dus wel iets gemeenschappelijk: we waren en zijn allebei dol op dat meisje. Inmiddels, vele maanden later, is de potentiële verkering van toen onderdeel van het gezin geworden. Als morgenavond Dochter voor de laatste keer fictieve slachtpartijen bezingt, grijnzen we naar elkaar bij die ene uithaal: zo die stond weer als een huis. En voorafgaand aan het optreden, doe ik dan maar iets leuks met pompoen. Het is toch Halloween. Toen Jongste dat hoorde, riep hij als pompoenhater, dat hij zich in dat geval ging verhangen. En zo blijven we dan toch in de feeststemming.

Pompoen in grafstemming

 

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 1 pompoen
  • 500 gram aardpeer
  • bol knoflook
  • verse tijm
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 200 gram feta
  • 200 gram gemengde noten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en snijd de groentes, haal de tenen van de knoflookbol (maar pel ze niet), ris de tijm van de takken. Doe alle groente in een ovenschaal, overgiet met olijfolie en leg de ongepelde knoflooktenen ertussen. Bestrooi met de tijm en peper en zout.

Zet de schaal in de oven tot de groente zacht is geworden en de knoflooktenen uitgeknepen kunnen worden. Rooster in de tussentijd de noten in een droge koekenpan en hak ze grof. Haal de schaal uit de oven en verkruimel de feta erover. Zet nog een minuut of 5 terug tot de feta warm en zacht is. Haal de schaal uit de oven en bestrooi met de noten. Lekker met boerenbrood.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>