485572
Binnenland

'Ook op A4 overal 130'

Den Haag - Niet alleen op de A2, maar ook op de A4 moet overal 130 kilometer per uur kunnen worden gereden. Dat vindt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur.

Coalitiepartij VVD gaf eerder deze week te kennen een eind te willen maken aan de wisselende maximumsnelheden die gelden op de A2. Natuur-, veiligheids- en geluidsregels belemmeren nu nog dat overal het gaspedaal flink kan worden ingedrukt. Coalitiegenoot PvdA toonde zich bereid om belemmeringen weg te nemen.

Daarvoor moet een eerder plan van het CDA van tafel worden geveegd. Voormalig CDA-Kamerlid De Rouwe verwierf eerder een Kamermeerderheid voor zijn stelling dat er geen extra geld mag naar zaken als geluidsschermen voor snelwegen, zolang er weinig geld beschikbaar is voor infrastructuur. Tezamen kunnen VVD en PvdA die motie ongedaan maken. De VVD wil dat automobilisten zo snel mogelijk maar uiterlijk voor medio 2016 plankgas kunnen geven.

Rechtszaak 

Minister Schultz toonde zich in een reactie enthousiast. Wel wacht er nog een rechtszaak die 130-rijden op de A2 bij Holendrecht nu nog onmogelijk maakt. Een uitspraak daarover wordt rond 20 november verwacht. Automobilisten hoeven er volgens Schultz ook daarna niet meteen op te rekenen dat de maximumsnelheid omhoog gaat. Ze zal eerst een analyse maken van welke ingrepen waar nodig zijn voor het opschroeven van de limieten. De nieuwe motie is slechts het begin van snelheidsverandering. Overigens is het nog niet zeker dat de VVD-motie het haalt. De PvdA wil naar verluid tot begin volgende week de tijd nemen om erover na te denken. De knoop zal waarschijnlijk dinsdag tijdens de fractievergadering worden doorgehakt. De sociaaldemocraten is wisselgeld in het vooruitzicht gesteld, zo wordt gemeld. In ruil voor medewerking aan het 130-plan zou de PvdA meer ruimte voor zaken zoals fietspaden krijgen.