Nieuws/Buitenland
485778061
Buitenland

Zestien gevallen van het coronavirus in Noord-Italië

MILAAN - In het noorden van Italië zijn op één dag zestien nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om veertien mensen in de regio Lombardije en twee mensen in het naastgelegen Veneto. Onder hen zijn vijf medici.

In Codogno, een dorpje ten zuidoosten van Milaan met zo’n 15.000 inwoners, hebben zeker zes mensen het virus opgelopen. Burgemeester Francesco Passerini heeft vrijdag besloten om scholen, restaurants en andere gebouwen waar mensen elkaar ontmoeten, te sluiten. In totaal gaat het om ongeveer tachtig locaties. De maatregel geldt tot ten minste komende zondag.

Volgens de Italiaanse krant Ansa is een 38-jarige medewerker van Unilever uit Lombardije besmet geraakt doordat hij ging dineren met een collega die teruggekeerd was uit China. Op 15 februari meldde hij zich met klachten over zijn ademhaling, maar toen werd hij naar huis gestuurd. De collega test vooralsnog negatief op het virus.

De man heeft de afgelopen dagen nog deelgenomen aan twee hardloopwedstrijden. Zijn vrouw, die zwanger is, is ook besmet met het virus. Een derde persoon, de zoon van een barhouder, raakte ziek doordat hij met de 38-jarige man zou hebben gesport. Drie anderen zijn klanten van de bar.

De andere acht gevallen zijn verpleegkundigen, artsen en patiënten van het ziekenhuis in Codogno. 250 mensen zitten nu in quarantaine, onder hen 149 verpleegkundigen, artsen, familieleden en andere mensen die in direct contact zijn gekomen met de 38-jarige man. Ook collega’s leven voorlopig in afzondering. Bewoners van tien omliggende dorpen is gevraagd om vrijwillig in quarantaine te gaan.

De twee mensen in Veneto die besmet zijn met het coronavirus, zouden niet in China geweest zijn en hadden alleen ’lokale contacten’. Hoe zij ziek zijn geworden, is dan ook nog niet duidelijk.

Het nieuwe coronavirus is in Italië eerder al bij zeker drie mensen vastgesteld. Dat was in Rome.