Nieuws
486031
Nieuws

Odette blogt

Bloed, zweet & Johan Cruijff

“We geven je nog wel even een zakje bloed, zodat je HB stijgt”. Slik. Ik hoor, ik zie, ik denk en laat dit vrijdagochtendnieuwtje tot me komen. Met gemengde gevoelens dol ik al rap: “Ach, de vampier-treatment is hip, aldus Kim Kardashian”.

Laatst genoemde is immers een groot fan van de ‘Vampire Facial’,  waarbij het eigen bloed teruggespoten wordt in je gezicht om er vervolgens naar eigen zeggen jaren jonger uit te zien. Ja, je bent rijk, beroemd en je woont in Hollywood, zullen we maar zeggen. Enfin, mijn ‘vampierski’ behandeling was iets minder glamoureus en ondanks het feit dat ik me er wel wat fitter van voelde, was het bovenal een intrigerende gebeurtenis.

Sensitief

Het zal niemand verbazen dat ik nogal gevoelig ben. Optimistisch en positief, echter eveneens een creatief, dus behoorlijk sensitief voor emoties. Dan hangt er ineens een zak bloed aan je arm. Dat is raar. Bloed van een onbekende. We hebben er talloze uitdrukkingen voor in onze taal. Bloed kruipt waar het niet gaan kan, bloed is dikker dan water, bloedverwanten, eigen vlees of bloed, kwaad bloed zetten, etc. En dan ineens heb ik een onbekende bloedverwant. Iemand die in ieder geval bijzonder is, want een bloeddonatie doen, is op zijn minst een goede daad te noemen. Man, vrouw, oud, jong, ik heb werkelijk geen idee. Dankbaar, dat ben ik wel. Ik ben namelijk in het bezit van een niet alledaagse bloedgroep, dus het is geweldig dat er een goede match voor handen was. Dat op zich is al een rijkdom. Minstens zo geweldig is het toestromende aantal berichtjes dat ik gedurende die ochtend mag ontvangen. Goede vrienden, volslagen onbekenden die ik uitsluitend via social media ken en familieleden melden zich met de vraag of ik hun bloed nodig heb. Dat is ontroerend, het maakt me nederig en dankbaar.

Risicovrij

Twee dagen later, met het chemo infuus alweer aan mijn arm, als ware het de nieuwste must-have handtas, denk ik aan Johan Cruijff. Want wat een domper moet dat zijn. Ben je al 25 jaar gestopt met roken, krijg je alsnog longkanker. Dat is zuur. Heel zuur. Nog zuurder wordt het, wanneer mensen dan ook nog eens beschuldigend gaan zitten wijzen: “maar hij heeft wel gerookt”. En die mensen waren er. Op Twitter werd hier en daar lekker een balletje “eigen schuld” richting Johan getrapt. Want gut oh gut, wat genieten sommige mensen er tegenwoordig van om de wijsneus uit te hangen. Nee, ik ben alles behalve negatief, ik vind alleen de mensheid soms zo negatief geworden. Het lijkt wel alsof we er steeds vaker lol uit putten om negatief tegenover anderen te staan. Bovendien overkomt het mij ook met regelmaat dat men bij mij naar de “oorzaak” zoekt. Lag het aan dat colaatje, of wat was het, dat ik gedaan heb dat ik drie soorten kanker heb gekregen? Men zoekt. Want zodra je weet wat ik “verkeerd” heb gedaan kun je uitzoeken in hoeverre je jezelf “risicovrij” kunt verklaren.

Kankerverwekkend

Zo las ik laatst nog een artikel waarin stond dat uit onderzoek zou zijn gebleken dat lange vrouwen meer risico lopen op eierstokkanker. Nou, ddaar gaan je dan met je 1.83m. Nu kan ik natuurlijk heel hard blijven roepen dat iedere kanker uniek is en sommige oorzaken ook gewoon een gen-defect kunnen betreffen, maar daar willen we liever niet aan, want dat ligt buiten onze “macht”. Eergisteren stortte echter het hele kaartenhuis van een ieders illusie in. De WHO (World Health Organization) verklaarde vrijwel iedere vorm van houdbaar vlees tot potentieel kankerverwekkend. Dat is dus heel veel vlees. Bacon, spek, rookvlees, worst, salami, leverworst, ham, etc etc. Kortom: iedere Brit die traditioneel ontbijt, elke Nederlander die lekker aan de stamppot met spekjes en worst zit, opgepast want maag- en darmkanker liggen op de loer. En och die arme Italianen met moeders salami en de perfecte Parma ham. Om over de Spanjaarden met hun chorizo en Pata Negra nog maar te zwijgen.

Love, peace & harmony

Maar dat was nog niet alles. Want gisteren werd bekend gemaakt dat in gerecyclede verpakkingen van o.a. pasta, rijst, cornflakes en hagelslag ook kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen. Tja en wie durft nu nog iets naars tegen onze Johan te zeggen? Of gaan types die dat doen voortaan ook tegen iemand met darmkanker twitteren: “had je maar geen worst moeten eten”?! Ja, de wereld staat waarachtig ietwat op zijn kop. Mijns inziens is er maar één oplossing: lang leve de hippies, we gaan met zijn allen terug naar het tijdperk van hasjpijp rokende hippietaferelen, waar we massaal genieten van de zelfgekweekte linzenbonensoep, zonder zendmast in de buurt en met een tipi die ons tegen de zon beschermen kan. Grote voordeel is wel dat in een samenleving van love, peace & harmony, niemand meer agressief doet tegen vluchtelingen, geen mens zich meer druk maakt over zijn mobiele bestaan en de Johan’s van deze wereld liefdevol omarmt worden.

Kanker genezen

En met uw welbevinden stort ik me ondertussen op een nieuw project, want zoals V.S. vice-president Joe Biden vorige week heeft aangegeven, is het tijd om haast te maken met de genezing van kanker. Ook hij geeft aan dat we – zoals ik ook al eerder aanstipte – aan de vooravond staan van de grote doorbraken. Dus voor een ieder die zich achter mij schaart, ik heb inmiddels een account geopend om geld in te zamelen voor de AVL foundation. Geheel conform de nieuwe norm ben ik een voorstander van geld direct bij de bron besteden. En aangezien de slimme onderzoekers van het AVL/NKI toch al werken waar ze werken, wordt het overgrote merendeel van het ingezamelde geld gebruikt voor onderzoek naar kanker. Dat lijkt mij een veel nuttigere bezigheid dan “kankeren” op mensen met kanker, of zoeken naar oorzaken die niet te bevatten zijn. Want al gaan we morgen aan de organische zelfgekweekte bietensla, dan nog lopen we het risico dat er overmorgen weer iets is gebleken. Mijn advies? Geniet van elke dag en pluk het leven met volle teugen!!!

Doneren voor de AVL-foundation kan via de eigen website (https://actie.avlfoundation.nl/Home) of de inzamelingactie van Odette (www.splitagift.com, login als gast: BeatCancerWithASmile, wachtwoord: avl123)