Nieuws/Binnenland
486079
Binnenland

Homo mag naar bloedbank

DEN HAAG - Homoseksuele mannen mogen weer bloed doneren. Het laatste seksuele contact moet dan wel ten minste twaalf maanden geleden zijn. Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag bekend.

Nu geldt nog dat mannen die ooit seks hebben gehad met andere mannen geen bloed mogen geven.

'Zeer teleurstellend'

Schippers bekijkt of er in de toekomst een kortere wachttijd dan twaalf maanden mogelijk is. "Ik ben overtuigd voorstander van emancipatie en gelijke behandeling van mensen en tegelijkertijd verantwoordelijk voor een veilige bloedvoorziening in Nederland. Door een periode van twaalf maanden na het laatste seksuele contact aan te houden, is permanente uitsluiting van de baan en is er geen aanwijzing dat de veiligheid van bloedproducten in het geding is."

Schippers overlegde over de aanpassing met onder meer het COC, de Nederlandse Vereniging van Hemofiliepatiënten en bloedbank Sanquin.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de aanpassing evenwel "zeer teleurstellend". "Ook voor ons staat de veiligheid van de bloedvoorziening voorop, maar het nieuwe beleid blijft onnodig discriminerend. Dit voorstel biedt te weinig en komt te laat."

Risicogedrag

Volgens Ineke mogen homomannen in het nieuwe beleid nog altijd geen bloed doneren, ook als ze altijd veilige seks hebben. "Het beleid is slechts van praktisch belang voor biseksuele mannen in een langdurige monogame relatie met een vrouw."

Het COC roept de Tweede Kamer en minister Schippers op om seksueel risicogedrag alsnog bepalend te maken voor de vraag of mensen bloed mogen doneren. Er zou bijvoorbeeld gevraagd kunnen worden naar wisselende seksuele contacten en condoomgebruik. Dergelijke beleid wordt al gevoerd in Italië, Spanje en sinds kort Argentinië.