Nieuws/Buitenland
486106
Buitenland

Oostenrijk en Slovenië willen grenshekken

WENEN - Oostenrijk gaat hekken zetten langs de grens met Slovenië. De bedoeling is dat de toestroom van vluchtelingen dan ordelijker gaat verlopen. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner gezegd tegen de Oostenrijkse radiozender RF.

Ook Slovenië overweegt de bouw van een grenshek, waarmee het land de grens met Kroatië zou willen afsluiten. Slovenië wordt overspoeld door migranten, sinds Hongarije de grens met Kroatië heeft afgesloten door een hek met prikkeldraad.

Zowel Oostenrijk als Slovenië maakt deel uit van de Schengenzone, waarbinnen mensen vrij mogen bewegen. Grenscontroles moeten worden gemeld bij de Europese Commissie, maar de plaatsing van de hekken is nog niet doorgegeven, liet een commissiewoordvoerder woensdag weten.

Duitsland en Oostenrijk besloten al eerder grenscontroles in te stellen. Brussel oordeelde vorige week dat die tijdelijke maatregel proportioneel is. De controles mogen in principe maximaal twee maanden duren.

Oostenrijk heeft inmiddels ook politiemensen naar Slovenië gestuurd om te helpen de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Tsjechië, Hongarije, Italië, Duitsland, Slowakije, Spanje, en Frankrijk gaan dat ook doen.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft later op de dag een gesprek met de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann om de situatie te bespreken.

Oostenrijk kreeg woensdag een tik op de vingers van buurland Duitsland. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei dat Oostenrijk Duitsland begin deze week had overvallen met het 'dumpen' van duizenden vluchtelingen in het donker aan de grens bij Passau. Niet erg netjes, meende De Maizière.