Nieuws
486649
Nieuws

In het nieuws

Nierbekkenontsteking Maxima: 'Een vrouwenkwaal'

Koningin Maxima ligt in bed met een nierbekkenontsteking. Maar hoe ernstig is deze ziekte en hoe kom je er weer vanaf? VROUW vroeg het huisarts Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Bij een nierbekkenontsteking is de wand van de nierbekken van één of beide nieren ontstoken. Een ontsteking die volgens Burgers vaak het gevolg is van een blaasontsteking. "Als je de symptomen van een blaasontsteking, bewust of onbewust, lange tijd negeert, kan de bacteriële infectie 'opstijgen' waardoor er een nierbekkenontsteking kan ontstaan. Maar dat hoeft niet, het kan ook zonder aanleiding optreden."

---8 handige tips om een blaasontsteking te voorkomen---

Symptomen nierbekkenontsteking

"De klachten zijn vergelijkbaar met die van een blaasontsteking, alleen heftiger. Je voelt je in eerste instantie vaak erg beroerd. Daarnaast zijn koude rillingen, misselijkheid, pijn in de onderrug en hevige koorts veel voorkomende symptomen bij een nierbekkenontsteking", vertelt Burgers. Heb je deze verschijnselen? Dan is het raadzaam om je urine te laten testen bij de huisarts.

Heb je een nierbekkenontsteking onder de leden, dan wordt deze behandeld met antibiotica. "Het is tevens verstandig om rust te houden en veel te drinken bij deze ziekte. Vaak zijn de klachten dan na vijf dagen tot een week wel weer verdwenen.  Al kun je bij een hevige ontsteking wél rekenen op een nasleep. Zo kunnen vermoeidheidsklachten bijvoorbeeld nog enige tijd aanhouden", legt Burgers uit.

---Niet wéér een blaasontsteking---

Vrouwenkwaal

Dat vrouwen vaker kampen met een nierbekkenonsteking dan mannen is volgens Burgers eenvoudig te verklaren. "Het is een feit dat vrouwen, door een korte plasbuis, vaker last hebben van blaasontsteking en daarmee dus ook meer kans hebben op complicaties als een nierbekkenontsteking. Om dit te voorkomen kun je het beste met de klachten van een blaasontsteking al aan de bel trekken", aldus Burgers.