Nieuws/Binnenland
486712
Binnenland

Dijsselbloem: land korten dat niet opvangt

DEN HAAG - Europese lidstaten die niet mee willen meewerken met de opvang van asielzoekers moeten misschien gekort worden op hun subsidies uit Brussel. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag in het Libelle Nieuwscafé.

Hij reageerde op de zege van de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS) in Polen. Die voelt weinig voor de opvang van moslims in het overwegend katholieke land. Eerder ging Warschau wel morrend akkoord met de herverdeling van 160.000 asielzoekers over de lidstaten. Volgens dat plan zal Polen 4500 vluchtelingen opnemen.

Polen krijgt jaarlijks miljarden euro's steun uit Brussel en daar hoort volgens Dijsselbloem ook iets tegenover te staan. "Anders zullen we gewoon dat deel van de begroting dat nu via fondsen bijvoorbeeld naar Polen, Tsjechië en Hongarije gaat misschien moeten benutten om asielopvang in Turkije te gaan betalen."

Model

Er begint net in Europa een model voor de opvang van de vluchtelingen te ontstaan, maar dat gaat volgens hem weer vastlopen als sommige landen hun medewerking zouden stoppen. "Je zit in Europa voor de goede en slechte kanten", aldus de bewindsman. "Je kunt niet de voordelen ophalen en weglopen van de nadelen."

CDA-Europarlementariër Esther de Lange heeft eerder ook al gepleit om de geldstroom naar landen te beperken die niet meewerken met de herverdeling vluchtelingen. Als drukmiddel noemde zij vorige maand in EenVandaag bijvoorbeeld het korten op de structuurfondsen die landen ontvangen om hun regionale economie te ontwikkelen.