Nieuws/Binnenland
486933
Binnenland

Roofmoorden gepleegd 'met militaire precisie'

ASSEN - De broers Admilson en Marcos R. hebben willens en wetens drie mensen omgebracht volgens een vooropgezet plan. Ze wilden zo snel mogelijk rijk worden en kozen welbewust oudere mensen uit als slachtoffer. "Een makkelijk doelwit", zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Assen.

Die buigt zich voor de tweede week over de Drentse roofmoorden, op Berend Smit op 4 november 2012 en op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal in de nacht van 24 op 25 juli 2013.

Volgens de officier blijkt uit alles dat de jongere broer Marcos (30) niet de meeloper was die door Admilson (31) werd meegetrokken in de fatale gebeurtenissen. "Het wil er bij mij niet in dat Marcos achter zijn broer aanliep. Er was sprake van bewuste en nauwe samenwerking, alles was voorbereid met militaire precisie. Het was voorbedachten rade in optima forma."

Berend Smit werd op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij zijn hondjes uitliet in het natuurgebied Dwingelderveld, het echtpaar werd ruim een half jaar later in zijn woning in Exloo gewurgd. "Het zijn data die voor nabestaanden altijd zwart omrand zullen blijven", zei de officier van justitie. "Drie mensen worden om volstrekt triviale redenen van het leven beroofd."

De werkwijze van de broers noemde de officier "geslepen en berekend", vooral ook omdat ze na de drievoudige roofmoord - die weinig aan buit opleverde - nog een echt grote slag wilden slaan. "De volgende keer moet het perfect zijn. Geen DNA, niks", citeerde de officier uit de afgeluisterde gesprekken tussen de twee. IJzingwekkend, aldus de officier.

 

Onze verslaggeefster Saskia Belleman is in de rechtbank aanwezig en twittert:

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");