487027
Binnenland

Miljoenen voor 3000 jonge docenten gebruikt voor verlies inkomsten

Banenplan verdampt

Utrecht - De 150 miljoen euro die het kabinet in 2013 presenteerde als budget om er 3000 jonge leraren extra mee aan de slag te krijgen of houden, is daar niet voor gebruikt in het basisonderwijs.

„Sterker nog: er zijn daar nu juist minder jonge leraren werkzaam en het overgemaakte bedrag is door de scholen gebruikt om het verlies van andere inkomsten op te vangen.” Dat stelt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Verheggen legt uit hoe het ’jonge-docentengeld’, dat bedoeld was als banenplan én om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, op ging aan onder andere de WW-kosten. „Die moeten worden opgehoest voor werkloze leraren en lopen al jaren op als gevolg van krimp. De werkloosheidscijfers in het onderwijs zijn de afgelopen vijf jaar gestegen van 10.000 naar boven de 15.000. Omdat scholen die WW-uitkeringen via het participatiefonds moeten betalen, loopt de premie op. Was die in 2011 nog maar 1,7 procent van de loonsom, op 1 januari 2015 was dat 5 procent. Dat tikt aan bij de kosten voor de scholen.”

Lees verder: Ook andere verliezen werden opgevangen met het geld