Nieuws/Binnenland
487063
Binnenland

Rijks deelt 10.000 schetsboeken uit

AMSTERDAM - Als je tekent, kijk je beter en zie je meer. Onder dat motto nodigde het Rijksmuseum bezoekers dit weekeinde uit om, gewapend met schetsboek en potlood, de kunstwerken in het museum te komen natekenen. Ruim 20.000 mensen gaven zaterdag en zondag gehoor aan deze oproep; het Rijksmuseum deelde 10.000 schetsboekjes en ruim achtduizend potloden uit. Overigens zijn bezoekers altijd van harte welkom om in het museum te komen tekenen.

,,We worden vandaag de dag steeds meer omringd door schermen, mobieltjes en media'', aldus het Rijksmuseum. ,,Museumbezoek wordt daardoor vaak als passief en oppervlakkig ervaren. Door te tekenen wil het Rijksmuseum bezoekers de schoonheid van kunst en geschiedenis opnieuw en vooral beter laten ontdekken en waarderen.'' Directeur Wim Pijbes van het museum zei dat bezoekers blij verrast waren door de tekenactiviteiten. ,,En het was een prachtig gezicht zoveel mensen naast elkaar met zoveel plezier aan het tekenen te zien.''

Her en der in het museum zaten mensen op de grond met schetsboekjes op schoot om de werken van de meesters, waaronder Rembrandt's Nachtwacht, te tekenen. Bij een openbare tekenles van Sigfried Woldhek waren 330 belangstellenden en er is een tekening gemaakt van een kilometer lang. Het weekend maakte deel uit van het internationale tekenfestival The Big Draw.

Ook Museum De Lakenhal in Leiden had van alles uit de kast gehaald om bezoekers aan het tekenen te krijgen. Diverse Leidse kunstenaars hebben tekenles gegeven aan wie maar wilde. Er was het hele weekeinde een professioneel model aanwezig. Voor schildersezels, teken- en schildermaterialen had het museum gezorgd. Eerder dit jaar gad het museum al een kleurboek uit met tekeningen van kunstenaars uit Leiden, dat in een jaar tijd ongeveer 700.000 keer over de toonbank ging.