Nieuws/Binnenland
487171
Binnenland

Nederland doelwit hackers

Amsterdam - Nederland is massaal het doelwit van spionage-activiteiten. De kraak bij het MH17-onderzoeksteam waar de uiterst geraffineerd opererende Russische cyber-spionagegroep Pawn Storm gevoelig bewijsmateriaal probeerde te ontfutselen, is het topje van de ijsberg.

Dat stellen Ronald Prins, directeur van het beveiligingsbedrijf FoxIT, Albert Kramer, technisch directeur bij TrendMicro (beveiligingssoftware) en het Nationaal Cyber Security Centrum.

Volgens Prins, die veel voor de overheid werkt, hebben de aanvallers meerdere bedrijven en instellingen in Nederland op de korrel. Hij zegt: „Overal waar je verwacht dat buitenlandse inlichtingendiensten actief kunnen zijn, tref je sporen van spionage-acties aan. Vooral China, Rusland en Iran blijken op veel plaatsen waar gevoelige informatie zit, te zijn binnengedrongen. Alleen al in Nederland zijn niet alleen de twintig meest voor de hand liggende organisaties geïnfiltreerd, maar ook zo’n 500 bedrijven die op het eerste gezicht minder interessant lijken te zijn. Daarbij moet je denken aan drukkerijen, mediabedrijven. ”

FoxIT is meerdere lekken op het spoor. Lees meer in De Telegraaf van vandaag