Nieuws/Binnenland
487237
Binnenland

'Buitengrens Europa moet dicht'

HILVERSUM - De Europese buitengrenzen moeten dicht, op een aantal plaatsen na waar vluchtelingen gecontroleerd naar binnen kunnen. Ze zouden daar snel te horen moeten krijgen of ze Europa binnen mogen of dat ze worden teruggestuurd. Dat zei CDA-Europarlementariër Esther de Lange zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. De grenzen zijn nu te veel een gatenkaas, vindt De Lange, vooral in Griekenland dat veel vluchtelingen ontvangt die oversteken vanuit Turkije.

De Europese lidstaten moeten veel meer investeren in bewaking van de buitengrenzen via het gezamenlijke grensbewakingssysteem Frontex, zowel in geld als in mankracht. Ook moeten ze meer eenheid kweken in het buitenlands beleid. "Gebeurt dat niet, dan blijft Europa chantabel voor mensen als de Turkse president Erdogan. Die eist de ene week 1 miljard euro in ruil voor opvang van vluchtelingen die anders naar Europa zouden doorreizen, vervolgens 3 miljard en dan nog meer", aldus De Lange.

Ook René Cuperus van de PvdA-denktank Wiardi Beckmanstichting wees in het programma op de problemen aan de randen van Europa. Die komen volgens hem voor een deel door de vele Pakistanen en Albanezen die zich aan de grenzen melden. Zij kunnen geen aanspraak maken op de vluchtelingenstatus en moeten direct worden teruggestuurd, meent Cuperus. "Europa is daar nu veel te laks in. (..) Angela Merkel heeft de boodschap gegeven dat Europa openstaat voor iedereen, maar dat is niet zo", aldus Cuperus. "Er moet een signaal naar het zuiden van Europa dat het hier op slot gaat."

Vluchtelingen uit Syrië moeten wat hem betreft zoveel mogelijk worden opgevangen in de regio, met terugkeer naar eigen land als doel. Wie toch naar Europa wil, moet snel te horen krijgen "hoe slecht het gesteld is in de asielzoekerscentra", zegt Cuperus.