Nieuws
487318
Nieuws

Door weerfront El Niño

Vrees voor prijsexplosie koffie en suiker

Amsterdam - Handelaren vrezen gevolgen van een van de zwaarste El Niño-weerfronten ooit. Orkanen, slagregens en droogte drijven prijzen van koffie, suiker en cacao mogelijk met 20 tot 30% op.

Eind november, begin december bereikt het extreme klimaatfront zijn piek. De temperatuur in de oostelijke Stille Oceaan warmt vervaarlijk op, naar geschat 2,5 tot 2,7 graden boven de normale temperatuur. Die opwarming zorgt vooral in landbouwgebieden rond de evenaar voor lange droogte tot weken met zware buien. Metereologen hijsen de stormbal. Hulporganisatie Oxfam Novib luidde de noodklok voor toch al arme gebieden in Afrika en Midden-Amerika.

Volgens het Amerikaanse Climate Prediction Center zit deze ’Super El Niño’ nu in de top 3 van weerfronten sinds data van deze temperatuurschommelingen in 1880 wordt verzameld. ,,Deze wordt erg zwaar. Althans volgens de huidige metingen. Want wanneer en in welke mate ze uiteindelijk uitbarsten is altijd moeilijk te voorspellen”, aldus sectoreconoom Frank Rijkers van ABN Amro.

Het meeste effect heeft El Niño in het hele zuidelijk halfrond. ABN Amro houdt rekening met prijsveranderingen van 30% in koffie, tot 20% in cacao en 5 tot 10% van het wereldwijd gebruikte suiker. Indonesië, de derde producent ter wereld van robusta-koffiebonen, verwacht volgens Rabobank minimaal 10% minder te kunnen oogsten.

Lees het hele verhaal in DFT Avond: Cruciale koffie-oogsten in de gevarenzone