Nieuws
487504
Nieuws

Marjolein kookt over

Ik geef toe: ik ben verslaafd aan Heel Holland Bakt

Bekentenis: ik heb iets met Heel Holland Bakt. Ik kan er niks aan doen. Waar de rest van Nederland vooral gekluisterd zit aan de tv als Boer Zoekt Vrouw aan een nieuw seizoen begint, ben ik volledig verslaafd aan HHB.

Ik mis geen aflevering, kijk desnoods middenin de nacht naar Uitzending Gemist, maar ik moet gewoon weten hoe het verder gaat met de struise bakkerszoon uit Brabant, de Oriëntaalse dame bij wie alles mislukt en die toch op wonderbaarlijke wijze iedere eliminatieronde overleeft, dat meisje met dat brilletje dat altijd haar mond ietwat onnozel half open heeft staan. En met Martine natuurlijk. Martine is mijn heldin. Ik weet dat ze ziek is. Ik hoop zo dat ze snel opknapt!

 

Zoetgevooisd

Een van mijn eerste platen als kind was 'Martine Bijl zingt liedjes uit de tijd van Ot en Sien'. Zoetgevooisd kweelde ze over peluwtjes van wollig mos, kussentjes van varen en een gordijn van blaren en dan smolt ik voor mijn knaloranje platenspelertje-in-koffer. En toen trouwde ze met Berend Boudewijn. Mijn moeder begreep dat. Ik niet. Ik vond dat ze met Rob de Nijs moest trouwen wat die was, dankzij 'Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen', mijn droomprins.

 

Bokkenpootje

Nou ja, lang verhaal kort: ik ben nu al overstuur van het feit dat dit seizoen binnenkort ten einde loopt. Dat knusse gebak, dat fruitige gefluister over getemperde chocola, die man die dan zegt 'ja een bokkenpootje, daar moet je je niet op verkijken. Dat is een heel moeilijk koekje.' En dat ze woorden gebruiken als frangipane. Nee, ik weet ook niet wat dat is (ja, dat kan ik googelen, maar daar heb ik even geen zin in). Zij weten wat dat betekent, maken er zelfs zinnen mee: 'neem jij de frangipane mee?' 'Klaas is weer zo frangipane vandaag.' Hoe chique klinkt dat? Ik ga dat zó verschrikkelijk missen.

 

Mary Berry

Van de zomer las ik een boek dat precies diezelfde sfeer had: What would Mary Berry do. Ging over een moeder met een bakobsessie die dankzij het kookboek van de perfecte taartenbakster haar leven een nieuwe invulling gaf. Die taartenbakster was dus Mary Berry en iedere keer als de hoofdpersoon weer een drama op haar weg ontwaarde, verzuchtte ze: what would Mary Berry do. Geen seconde heb ik al lezende gedacht dat Mary Berry een bestaan figuur was. Tot dus vorige week een boek op mijn bureau belandde: Mary Berry's bakbijbel. Dat verzin je toch niet. Ik dacht serieus dat Mary een verzinsel was. Zoiets als Doornroosje. Of Roodkapje. Dat er dus echt een bakkende Britse mevrouw is die echt een boek heeft geschreven… Het was alsof ik op straat een meisje tegenkwam met ravenzwart haar en zeven dwergen achter zich aan.

Florentines

Sprookjes bestaan. Ik ga onmiddellijk zelf bakken. Jammer genoeg staan er geen bokkenpootjes in het boek, maar wel Florentines. En dat klinkt ook heel mooi en chique. Misschien moet ik wel een schaaltje bij Martine laten bezorgen. En dat ze dan sneller opknapt.

Mary Berry's recept voor Florentines

Nodig:

 • 50 gram boter
 • 50 gram ruwe rietsuiker
 • 50 gram golden syrup
 • 50 gram tarwebloem
 • 4 fijngehakte cocktailkersen
 • 50 gram fijngehakte sukade
 • 50 gram gemengde gehakte walnoten en amandelen
 • 175 gram pure chocolade

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 180 graden, bedek drie bakplaten met bakpapier. Doe de golden syrup, de boter en suiker in een kleine pan en warm zachtjes op tot de boter is gesmolten.
 2. Haal de pan van het vuur en voeg bloem, cocktailkersen, sukade en noten toe. Roer het mengsel door elkaar. Verdeel theelepels beslag op de bakplaat met voldoende tussenruimte. Bak de florentines 8 tot 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en leg ze dan op een rooster.
 3. Breek de chocolade en smelt hem au bain marie. Bestrijk de platte kant van de koekjes met de chocolade en laat ze uitharden op het rooster.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>