Nieuws
487738
Nieuws

Hoe Zit Het Nu Echt Met

De echte waarheid over vetten

GEEN - Vet. Bij veel mensen gaan de alarmbellen rinkelen als ze dit woord horen. Toch is vet helemaal niet zo ongezond als wordt beweerd, er zijn namelijk ook vetten die wél gezond zijn. Maar welke en waar vind je die? VROUW.nl vroeg voedingswetenschappers Astrid Postma-Smeets en Liesbeth Smit en VROUW-voedingsdeskundige Carina Noordervliet: hoe zit het nu echt met vetten?

Dat vetten een boosdoener zijn voor onze gezondheid is volgens Astrid Posta-Smeets van het Voedingscentrum een misverstand. "We onderscheiden twee soorten vetten: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten, die je vindt in onder andere producten als koek, gebak en snacks, zijn inderdaad niet goed voor onze gezondheid. Ze verhogen het LDL-cholesterol en vergroten de kans op hart- en vaatziekten."

"Onverzadigde vetten daarentegen zijn alles behalve slecht. Sterker nog: deze vetten heb je nodig. Ons lichaam is namelijk niet in staat om deze essentiële vetzuren zelf aan te maken, waardoor we genoodzaakt zijn om ze uit voedingsmiddelen als vette vis, noten en oliën te halen. Daarnaast verlagen onverzadigde vetten het slechte LDL-cholesterol en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten."

Slechte vetten

Ondanks dit wetenschappelijke bewijs verschijnen steeds vaker berichten in de media dat ook de verzadigde vetten niet zo ongezond zouden zijn als wordt beweerd. "Onzin", vindt voedingswetenschapper Liesbeth Smit. "Verzadigde vetten uit bijvoorbeeld koek en gebak zijn nog steeds ongezonder dan de vetten uit noten en vis, daar is geen discussie over. Maar het volledig verbannen van verzadigd vet is niet zo positief als het lijkt."

"Deze verzadigde vetten worden in de meeste gevallen namelijk vervangen door suikers, waardoor je dus weer terug bij af bent", vervolgt Liesbeth. Onderzoek wijst namelijk uit dat verzadigde vetten net zo slecht zijn voor je kans op hart- en vaatziekten als suiker en geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, witte rijst en frisdrank.Waardoor het product dus even ongezond blijft."

Kies de juiste vervangers

Het belangrijkste bij het eten van voedingsmiddelen die vet bevatten, is dat je kiest voor de juiste vetten. "Verzadigde vetten leveren ons lichaam geen gezondheidsvoordelen, en alleen maar nadelen, waardoor het verstandiger is om deze zogenoemde slechte vetten te vervangen door gezonde vetten", legt Astrid uit. "En niet door suiker, wit brood of witte pasta", vult Liesbeth aan.

"Vervang de verzadigde vetten dus bij voorkeur niet door suikers of niet-volkoren koolhydraten als wit brood. Daar wordt je niet gezonder van. Maar bak dat stukje vlees in olie in plaats van roomboter of besmeer de boterham niet met boter maar met humus. Dan behaal je winst", legt Liesbeth uit.

Eet meer vetten

Maar onverzadigd vet is toch ook vet, moeten we niet oppassen dat we niet té veel vet binnenkrijgen? "Nee, er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat het niet uitmaakt hoeveel vet je van je totale calorieën binnenkrijgt.", aldus Liesbeth. "Sterker nog: we zouden als Nederlanders juist meer onverzadigde vetten uit noten, zaden en vis moeten eten. Onderzoek wijst uit dat mensen die veel onverzadigde vetten eten gezonder zijn dan mensen die te weinig van deze vetten binnenkrijgen."

Wel hangt het er volgens VROUW-voedingsdeskundige Carina Noordervliet vanaf wat je doel is. "Als je wilt afvallen, is het niet handig om per dag 250 gram noten te eten, een avocado en een groot stuk zalm. Onverzadigde vetten zijn namelijk hoog in calorieën. Als je op de lijn let, is het dus wel verstandig om naar de hoeveelheid vetten te kijken. Is dat totaal niet van belang? Dan zijn onverzadigde vetten vooral heel gezond."

Over Hoe zit het nu écht met..?

Weet jij je weg nog te vinden in het oerwoud van voedinghypes en gezondheidmythes? Wij ondertussen niet meer. En dus gaan we in de rubriek Hoe zit het nu écht met..? samen met onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet en voedingswetenschappers Astrid-Postma Smeets van het Voedingscentrum en Marijke Berkenpas van www.iamafoodie.nl...op zoek naar de waarheid achter de gezondheidhype. Zoek je mee? (mail jouw suggestie of vraag naar oproep@vrouw.nl o.v.v. 'Hoe zit het nu echt met [...]')

Eerdere afleveringen van Hoe zit het nu écht met..?

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>