Nieuws
487793
Nieuws

Brein wil Popcorn Time-gebruikers beboeten

AMSTERDAM - Auteursrechtenwaakhond Brein wil individuele gebruikers van de populaire maar illegale streamdienst Popcorn Time gaan beboeten, zo meldt Brein-directeur Tim Kuik aan BNR Nieuwsradio.

Volgens Kuik is het 'te verwachten' dat de eerste boete binnen een maand op de mat valt. Kuik noemt de dienst, waar gebruikers gratis volledige films en series kunnen streamen, "hartstikke illegaal" en noemt het zorgelijk dat de dienst steeds makkelijker te gebruiken wordt. Kuik maakt zich vooral zorgen nu Popcorn Time-gebruikers geen app meer hoeven te gebruiken, maar in hun browser films kunnen kijken via browserpopcorn.xyz.

Nederland in navolging

In veel Europese landen zijn al (meerdere) boetes uitgedeeld voor het gebruik van diensten zoals Popcorn Time. Hoewel Brein zijn pijlen vooral richt op de aanbieders van illegale content, is het volgens Kuik reëel dat individuele rechthebbenden oneigenlijk gebruik van hun product tegengaan met schadeclaims.

In een vergelijkbare zaak in Denenmarken moest een gebruiker 300 euro betalen nadat hij illegaal de film And So It Goes van Michael Douglas had gekeken. Uit eerder onderzoek blijkt dat circa 600.000 Nederlanders gebruik maken van Popcorn Time.