487857
Binnenland

Dapperheidsonderscheiding voor twee mariniers

ROTTERDAM - Twee mariniers hebben donderdag in de Van Ghentkazerne in Rotterdam een hoge onderscheiding gekregen voor hun dappere optreden tijdens Ocean Shield, de NAVO-antipiraterijmissie voor de kust van Somalië.

Een sergeant van de mariniers ontvangt het Bronzen Kruis, een marinier der eerste klasse krijgt het Kruis van Verdienste. Het is voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog dat dapperheidsonderscheidingen voor optreden op zee zijn uitgereikt.

Ze kregen de onderscheidingen uit handen van minister Jeanine Hennis van Defensie. Zij sprak van een ,,ongelooflijke prestatie". De namen van de mariniers worden om privacyredenen en 'operationele geheimhouding' niet bekendgemaakt.

Op 24 oktober 2012 werd de eenheid waar de twee bij horen, ingezet om een door piraten gekaapte vissersboot te ontzetten. Tijdens deze actie hebben zij moedig en vakkundig opgetreden onder vijandelijk vuur en daarmee drenkelingen, van wie er enkele gewond waren, van de dood gered.

Uiteindelijk redden ze negentien bemanningsleden van de gekaapte boot en zes vermoedelijke piraten. ,,Beiden gaven blijk van durf, initiatief en zelfopoffering en waren hun eenheid tot grote steun", aldus Defensie.