Nieuws
488018
Nieuws

Anoniem bellen met nieuwe app

UPDATE Bellen zonder telefoonnummer en zonder je identiteit te hoeven prijsgeven. De Nederlandse bel-app Warble zegt als eerste echt anoniem bellen mogelijk te maken. Een tapverzoek van de overheid heeft dan ook geen zin.

De ontwikkelaars wijzen er op dat door Warble mensenrechtenactivisten, politiek activisten en journalisten in staat worden gesteld hun werk te doen zonder te worden belemmerd door tappende overheden. Nu communiceren zij in landen als Rusland en China vaak met gevaar voor eigen leven.

Volgens een mobiele veiligheidsexpert bestaan er meer van dit soort apps. Warble werkt, net als andere VoIP-systemen, op basis van een SIP-identiteit. Ook Skype is versleuteld. Verder zijn er extra beveiligde diensten als SecureVoice en Cellcrypt NG.

Hoewel Warble zeker aan een bepaalde behoefte kan voldoen, is het volgens de veiligheidsexpert maar de vraag of de gebruiker volledig anoniem kan blijven. "De app zelf zou anoniem kunnen communiceren. Maar er is wel een token nodig dat als ID funtioneert. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van het beltegoed en de verbinding zelf."

In een reactie laat Warble weten dat een gebruiker van de dienst anoniem kan blijven omdat Warble geen identiteitscheck doet en omdat het anonieme betaalmethodes accepteert. De beveiligingsexpert wijst er echter op dat het unieke identificatienummer (mac-adres) dat aan een apparaat waarop de app draait, wordt toegekend, heel lastig is af te schermen. Dat geldt zeker bij inloggen op een openbare hotspot."

Warble brengt daar tegenin dat de overheid wel een tapverzoek op een SIP-identiteit kan doen, maar Warble  gewoonweg niet weet wie de gebruiker is. "Een Warble-gebruiker moet daarvoor wel maximale voorzichtigheid betrachten”, aldus de reactie van Warble. 

Om een account te activeren is geen telefoonnummer nodig zoals bij bestaande apps en beveiligde telefoons wel het geval is. Om te bellen wordt gebruikgemaakt van Voice Over IP via een 3G,4G of wifi verbinding.

“Om gebruikers anoniem te laten communiceren combineert de Warble App drie geavanceerde beschermingstechnieken”, licht initiatiefnemer Paul Coerkamp toe. “Het belangrijkste is echter dat we de identiteit van gebruikers niet kennen en de mogelijkheid bieden om anoniem te betalen. Een informatie verzoek van de overheid levert daarom niks op. Wat wij niet van een gebruiker weten, kunnen we ook niet doorgeven.”

Warble is een initiatief van CrowdFone, opgericht door twee Nederlandse telecomondernemers die de privacy van gebruikers willen beschermen De app wordt zondagmiddag 25 oktober gelanceerd op de openingsdag van de International Privacy Conference (IPC) in Amsterdam.