Nieuws/Binnenland
488168470
Binnenland

Schouten: miljardensteun EU voor boeren en vissers

DEN HAAG - De EU moet met een groot steunpakket komen om boeren, tuinders en vissers te helpen de klappen op te vangen van de coronacrisis. Daarvoor pleit minister Carola Schouten (Landbouw) voorafgaand aan de vergadering van woensdag met haar EU-collega’s.

De CU-bewindsvrouw wil dat telers van bloemen en aardappelen vergoedingen krijgen voor niet-afgezette producten. Ook moet er een compensatieregeling komen voor geleden schade. Vissers moeten worden vergoed voor het aan de wal houden van hun schepen. Bestaande steunmaatregelen die pas in december worden uitgekeerd, kunnen naar voren, zo bepleit Schouten. Zij wil bovendien dat er coulant wordt omgesprongen met het handhaven van EU-regels, bijvoorbeeld bij controles ter plaatse.

Door het stilvallen van de export, maar ook door het wegvallen van binnenlandse vraag door de sluiting van de horeca, zitten de sectoren sierteelt, zuivel, aardappels, visserij en eendenfokkers in zware problemen. „Dit zijn vitale sectoren”, zegt Schouten. „We hebben ze nodig.”

Volgens de vicepremier kan de schade voor de sierteelt oplopen tot 2 miljard euro. Juist voor deze sector is in Europees verband weinig geregeld.

Het wegvallen van seizoenskrachten maakt de problemen vaak nog groter. Dat geldt ook voor de de grensblokkades die de EU-lidstaten nu weer hebben opgeworpen. Schouten verwelkomt daarom het voorstel van de Europese Commissie voor zogeheten ’green lanes’ om vers voedsel, levende dieren, zaaizaad, grondstoffen en veevoer alsnog soepel de grens over te krijgen.