Nieuws
488234
Nieuws

Australische website is lyrisch

’Utrecht mooiste grachtenstad’

Utrecht - Vergeet pur sang toeristensteden als Venetië, Brugge, St.-Petersburg of zelfs Amsterdam: Utrecht is de mooiste grachtenstad van heel Europa.

Dat althans beweert de gezaghebbende Australische nieuwswebsite News.com.au. Onze ’tegenvoeters’ komen superlatieven tekort en omschrijven Utrecht onder meer als ’prachtig’ en ’beeldschoon’.

Volgens de Australiërs bestaat er geen twijfel over een stad als Venetië, waar de kanalen een magische uitstraling hebben, maar helaas wordt die stad overspoeld door enorme hordes toeristen, waardoor de plaats meer een soort toeristisch pretpark is geworden.

Utrecht daarentegen wordt juist nog niet zo vergeven door toeristen; die worden toch meestal dronken en blijven hangen in onze hoofdstad Amsterdam. ’Utrecht lijkt te worden overgeslagen, want na Amsterdam komen Rotterdam, Den Haag en Delft’, aldus de website, die dat ’volstrekt onterecht’ vindt.

Indrukwekkende stad

Utrecht is een van ’s lands oudste steden, met een grotendeels verkeersluwe binnenstad die makkelijk te belopen is, en heeft veel leuke cafeetjes, weten de Australiërs.

’Ook kun je een ’cruise’ maken langs de traditionele en unieke werfkelders langs de grachten, zes meter onder straatniveau, waar het allemaal gebeurt in restaurantjes en bars.’

De site somt vervolgens nog een aantal redenen op waarom Utrecht zo ’indrukwekkend’ is. Zo wordt onder meer genoemd het Centraal Museum, gewijd aan Dick Bruna en zijn creatie ’Miffy’ (Nijntje).