Nieuws
488443
Nieuws

Ierse waakhond duikt op Facebookdata

De Ierse privacywaakhond gaat onderzoek doen naar de manier waarop Facebook met Europese data omgaat, meldt de BBC. Het onderzoek volgt na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie waarin rechters gehakt maakten van de Safe Harbour-overeenkomst tussen de VS en de Europese Unie.

Activist Max Schrems had bij een Ierse rechter geklaagd over het feit dat Facebook zijn data zou doorspelen naar het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Schrems stelt dat zijn gegevens in Amerika niet veilig zijn omdat de inlichtingendiensten in de VS volgens hem geregeld hun boekje te buiten gaan. Omdat Ierse rechters zich geen raad wisten met de zaak, legden ze het in Straatsburg neer. Daar oordeelde het hof dat de overdracht inderdaad niet strookt met de Europese privacyregels. Daarmee kwam het Safe Harbour-akkoord, dat dataoverdracht tussen de VS en de EU mogelijk maakt, min of meer direct tot een einde.

Nu duidelijk is dat het uitwisselen van data tussen de VS en de EU niet strookt met de Europese regels, is er voor de Ierse privacywaakhond reden genoeg om de tanden steviger in de zaak te zetten. Hoe lang het onderzoek gaat duren en wat de eventuele gevolgen zijn voor Facebook, is niet duidelijk.